Anklager kræver Greenpeace-aktivist udvist

Klatrekniv skal koste udvisning, mener statsadvokat, der har anket byretsdom over tysk aktivist fra Greenpeace

Anklagemyndigheden er utilfreds med, at en tysk aktivist fra Greenpeace har lov til at opholde sig i Danmark. Nu skal Østre Landsret tage stilling til kravet om udvisning.

Den 38-årige mand blev i oktober idømt syv dages fængsel, fordi han var i besiddelse af en kniv, da han ville hænge et banner op i en elmast.

Københavns Byret afviste at smide tyskeren på porten, men efter nederlaget har Statsadvokaten for København anket dommen.

- Vi ønsker at få prøvet, om EU-borgere kan udvises for et strafbart forhold af denne type. Der kan være noget principielt i sagen, siger vicestatsadvokat Bo Bjerregaard.

Ifølge et EU-direktiv kan en borger fra et andet EU-land kun udvises, hvis han eller hun udgør en "reel, umiddelbar og tilstrækkelig alvorlig trussel, der berører en grundlæggende samfundsinteresse."

Men den tyske aktivists handling gør ham ikke til så alvorlig en trussel, at han skal udvises, har byretten slået fast.

Ved domsafsigelsen sagde retsformanden, at anklagemyndigheden havde skudt langt over målet med kravet om udvisning.

I en folder til de tilrejsende klimaaktivister advarer politiet i øvrigt om, at de kan blive udvist, hvis de overtræder knivforbuddet.

Den 38-årige aktivist har sagt, at han havde brug for kniven, da han skulle kravle til vejrs for at hænge bannere med miljøbudskaber op.

Og derfor kræver hans forsvarer, advokat Jesper Storm Thygesen, da også frifindelse, når landsretten skal se på sagen. Formålet med at bære kniv var nemlig anerkendelsesværdigt, mener han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere