Niels er landet: Jeg har det bedre end nogensinde

Den danske journaliststuderende, der har været fængslet en uge i Iran, er nu på dansk jord og har ringet til ekstrabladet.dk

Niels Krogsgård i lufthavnen. (Foto: Kristian Linnemann)
Niels Krogsgård i lufthavnen. (Foto: Kristian Linnemann)

- Jeg har det bedre end nogensinde. Det er dejligt at være tilbage på dansk jord.

Ordene kommer fra en tydeligt lettet, Niels Krogsgård, som netop har ringet til ekstrabladet.dk, efter han er landet i Kastrup Lufthavn.

Fantastisk dansk diplomati
Seks døgn har den danske journaliststuderende siddet i et af Irans værste fængsler, der er kendt for at torturere sine fanger.

I går blev han løsladt.

- Det har bestemt ikke vært behageligt. Heldigvis har vi et fantastisk dansk diplomati, lyder det fra den 31-årige journaliststuderende på sin vej gennem gaten og ud til baggageudleveringen.

Du er blevet udsat for forhør ni timer om dagen. Hvad skulle du fortælle?

- Jeg havde indtryk af, at det mest var mine kilder, de gik efter. Ikke så meget mig. De ville have, jeg skulle afsløre mine kilder.

- Så jeg havde to primære mål. For det første skulle jeg beskytte Henrik Fallesen, min rejsekammerat. Jeg vidste jo ikke, hvad hans situation var. For det andet skulle jeg beskytte mine iranske kilder.

- Og det har jeg gjort. Jeg har ikke afsløret noget.

Pligt at dække oprør
Hvornår troede du på, at de ville lade dig rejse hjem?

- Det gjorde jeg nok først for alvor, da jeg fik besøg fra den danske ambassade i går formiddag, fortæller Niels Krogsgård, som også i aftes talte med Ekstra Bladet på sin vej til lufthavnen.

Da sagde han blandt andet, at den ubehagelige oplevelser på en måde har været det hele værd.

- Det er en journalistisk pligt at dække et oprør som det, der er i Iran lige nu, lød det fra Niels.

Sammen med sin studiekammerat var han i Teheran for at dække oprøret mod Ayatollahen og den siddende præsident Mahmoud Ahmadinejad, da Niels Krogsgård under en demonstration blev anholdt onsdag i sidste uge.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere