Advokat frikendt for læk af politirapport

Københavnsk forsvarsadvokat frifundet for at lade en klient skrive af fra politirapport i sag om drabsforsøg.

En 46-årig forsvarsadvokat fra København blev mandag frifundet i Københavns Byret for at lade en klient skrive af fra en politirapport i en sag om drabsforsøg.

Advokatens forsvarer var den århusianske advokat, Michael Juul Eriksen, der tidligere mandag selv blev frikendt i en lignende sag ved Vestre Landsret.

Københavneradvokaten repræsenterede en mand fra bandemiljøet, der var sigtet for at planlægge lejemord på en rival i den københavnske underverden. Hun viste ham en politirapport med et brev fra et hovedvidne til politiet. I brevet skrev hovedvidnet, at den sigtede var uskyldig.

Klienten skrev brevet af i hånden så godt som ordret. Imens var advokaten optaget af at læse andre rapporter op for ham og opdagede det ikke. Sigtede må gerne tage notater fra de politirapporter, som handler om deres egen sag, men forsvarerne må ikke give dem direkte kopier af materialet.

En politimand opdagede den håndskrevne afskrift, der lå frit fremme i mandens celle, og advokaten blev anklaget for misbrug af sin stilling med krav om bøde.

Men, siger byretsdommen, politiet havde ikke givet hende et pålæg om, at den sigtede ikke måtte læse brevet. Retten godtager hendes forklaring om, at hun ikke gav ham lov, og at hun ville have grebet ind, hvis hun havde bemærket, at han foretog en ordret afskrift. Der var heller ikke tale om pligtforsømmelse eller skødesløshed.

I lande som Sverige, Norge, Island, Tyskland, Holland og England er det tilladt for forsvarsadvokater at udlevere kopier af politirapporter til klienter.

- Og deres retssystemer er ikke faldet sammen af den grund, siger advokatens forsvarer, Michael Juul Eriksen.

- Herhjemme forsøger anklagemyndigheden at flytte hegnspæle for, hvordan forsvarere må informere klienter. Hvis der var sket en fældende dom over min kollega, ville den umuliggøre, at nogen forsvarer i dette land fremover ville turde udlevere akter til en klient. Fordi man så ville kunne blive gjort ansvarlig for notater, som anklagemyndigheden mener går for tæt på, siger han.

Manden fra bandemiljøet skiftede i øvrigt forsvarer under sagen og endte med at blive frikendt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere