Dødsdømt raskmeldt - af dommeren

Ankesagen mod nordmændene fortsætter, efter dommeren så Tjostolv Moland spille skak på hospitalet

Tjostolv Moland  er frisk nok til at møde i retten - mener hans dommer. Molands læge - en kirurg - ved ikke om han er enig eller ej. (Foto: Kristian Helgesen)
Tjostolv Moland er frisk nok til at møde i retten - mener hans dommer. Molands læge - en kirurg - ved ikke om han er enig eller ej. (Foto: Kristian Helgesen)

Den dødsdømte Tjostolv Moland, der har været indlagt på hospitalet i 14 dage, må snart tilbage i retssalen.

Sagens dommer, Pascal Moliba, har nemlig besluttet, at nordmanden er frisk nok til at fortsætte ankesagen.

- Jeg var for nylig på sygehuset for at få trukket en tand ud. Da jeg var der, hilste jeg på Tjostolv Moland. Han spillede skak og snakkede med sine vagter. Han snakker med alle omkring sig. Han skriver og han læser. Jeg spurgte, hvordan han havde det, og han svarede, at han havde det godt, fortæller dommeren til norske VG.

Sår tvivl om Molands sygdom
Han tilføjer, at retten har henvendt sig til sundhedsmyndighederne i Kinshasa for at få psykiatere på sagen, men de har ikke fået svar. Derfor fortsætter retssagen - uden at vente på hjælpen.

- Det sker i samråd med hans læger, og efter jeg selv har besøgt ham. Moland har ikke malaria længere, men er måske følelsesmæssigt i ubalance. Det skal vi stadig have psykiatere til at se på, siger Moliba og tilføjer, at han ikke tror på Molands tilstand er alvorlig nok til at udskyde næste retsmøde.

- Da lægen fortalte Moland, at ankeprocessen måske ville fortsætte denne uge fik han hovedpine. Jeg siger ikke, at han spiller syg, men jeg kan sige, at jeg finder det underligt, lyder det.

Molands læge er kirurg
Tjostolv Moland blev indlagt efter han havde udvist bekymrende opførsel i retten og i fængslet . I retten var han tydelig urolig og psykisk ustabil, skiftevis græd, grinede og himlede med øjnene. Flere gange forsøgte han at forlade retssalen, og ved det sidste retsmøde tog han skoene af og begyndte at råbe op.

Den læge, der er ansvarlig for nordmanden, Adelar Lufungula, har tilsyneladende ikke meget forstand på, om dommeren har ret i sine observationer:

- Jeg er kirurg, ikke psykiater, og vil ikke vurdere om Moland er frisk eller ej. Om det er forsvarligt, at retssagen fortsætter, kan jeg ikke udtale mig om - det kender jeg ikke retssystemet godt nok til at vide, siger kirurgen.

Præcis hvornår ankesagen mod Moland og Joshua French går i gang igen vides ikke - lokalerne er nemlig lejet ud til andre...

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere