USA nægter at hjemsende dømt dansker

32-årige Said Mohamed Abdallah fængslet seks år for uagtsomt manddrab - de amerikanske myndigheder ignorerer anmodning fra Justitsministeriet

MIAMI (Ekstra Bladet): En ferierejse til solskinsstaten Florida har netop udviklet sig til en tragedie for en dansk statsborger.

Den nu 32-årige Said Mohamed Abdallah blev i 2006 tiltalt for i spirituspåvirket tilstand at være involveret i et trafikuheld, hvor en person mistede livet.

7. marts 2008 udløste uheldet en dom på seks års ubetinget fængsel for uagtsomt manddrab.

Og siden den dømte dansker kort efter blev indsat i statsfængslet i De Funiak Springs med knap 1200 indsatte, har man fra dansk side søgt om at få ham overført til afsoning herhjemme.

Både Københavns Politi og Statsadvokaten for København har sagt ja til at lade Abdallah sidde i dansk fængsel, men de amerikanske myndigheder har for nylig afvist anmodningen fra det danske Justitsministerium.

Giver ingen mening
Anderledes velvillig var de danske myndigheder over for amerikanerne, da 42-årige Camilla Broe i september blev udleveret til USA, hvor hun er tiltalt i en sag om ecstasy-smugling. Her lagde de danske myndigheder sig ned og lod Broe overføre til varetægtsfængsling i et føderalt fængsel i Miami. Her sidder hun stadig og venter på at få sin sag for en dommer i begyndelsen af december.

Netop i lyset af Broe-sagen stiller advokat Thorkild Høyer sig kritisk over for den manglende vilje til at hjemsende Abdallah.

- Danmark overfører gerne amerikanere, der er dømt her, og vi udleverer også danskere til strafforfølgning i USA. Og så giver det ingen mening, at USA ikke gør det samme i forhold til os, siger advokaten, som arbejder med sagen fra dansk hold.

Smittet med tuberkulose
Under afsoningen i Florida er 32-årige Abdallah blevet smittet med tuberkulose. Det har dog ikke forhindret ham i at påbegynde en uddannelse i fængslet, forklarer Classification Officer Colin Cleek, som netop har haft Abdallahs bekymrede mor i røret fra Danmark, da Ekstra Bladet taler med ham.

- Hun ville vide, hvordan hun kan sende ham bøger, forklarer Cleek, som ikke selv har hørt nogen forklaring på den aktuelle afgørelse om, at danskeren skal blive siddende.

Men selv om danskeren med fangenummer B05514 ifølge Cleek opfører sig pænt og er villig til at afsone hele sin straf på dansk jord, har myndighederne i Florida afslået ansøgningen uden begrundelse. Den beslutning kan ikke appelleres, og der kan tidligst indgives ny ansøgning om tre år.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere