KGB-agent drive-by-dræbt af Lada

En tidligere KGB-spion og succesrig forretningsmand er blevet dræbt af 20 skud fra en Lada i Moskvas centrum

Den farverige russiske forretningsmand Shabtai von Kalmanovic er blevet dræbt i et såkaldt 'drive-by-shooting'.

Han blev ramt af 20 skud fra en forbipasserende Lada tæt på det berømte Novodevitjij-kloster i Moskvas centrum mandag.

Kalmanovic, der blandt andet er kendt som ejer af Spartak Moskvas succesrige kvindelige basketballhold, var KGB-spion i Sovjettiden. Efter jerntæppets fald skabte han sig et navn som blandt andet koncertarrangør og basketball-holdejer. Forretningsmanden har blandt andet været ansvarlig for at skaffe højtprofilerede navne som Michael Jackson, Liza Minnelli og José Carreras til Rusland.

Drabet på Kalmanovic kan være et bestilt mord, siger den ansvarlige for politiets efterforskning i Moskva, Anatolij Bagmet, til det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

Nedskydningen af forretningsmanden skete med automatrifler og skud mod hans Mercedes. Kalmanovics chauffør, der selv blev ramt af skud, prøvede først at følge efter Ladaen, som skuddene kom fra, men han opgav på grund af sine kvæstelser. Chaufføren er hårdt såret og ligger på hospitalet.

Shabtai von Kalmanovic blev født i Litauen i 1949. Han emigrerede sammen med sin familie til Israel i de tidlige halvfjerdsere, og i 1980'erne var han blevet kendt som en af de rigeste russiske emigranter i den jødiske stat.

Han havde samtidig tætte kontakter til den politiske top i Israel, blandt andet den tidligere premierminister Golda Meir og tidligere finansminister Yigal Horowitz.

I 1988 blev den opadgående kurve i Kalmanovics israelske eventyr dog brudt. Han blev nemlig afsløret som KGB-spion og idømt 10 års fængsel. Hele 17 år skulle den litauiskfødte forretningsmand have fungeret som spion for Sovjetunionen. Han blev dog løsladt efter at have afsonet syv år i fængslet på grund af helbredsproblemer.

Da Kalmanovic efterfølgende vendte tilbage til Moskva, involverede han sig i entreprenørforretninger og overtog samtidig en af byens børser. Han opbyggede et imponerende basketballhold, der delvist bestod af amerikanske kvinder, som Kalmanovic kunne lokke til i kraft af høje lønninger. Forretningsmanden var kendt som en meget ivrig sportsfan, der gav "high fives" til sine spillere. Han blev også udnævnt som manager for det kvindelige, russiske landshold i basketball.

Efter Sovjetunionens sammenbrud i starten af 1990'erne var Moskva hærget af en række bestilte maifiaattentater mod kendte forretningsmænd.

2000'erne har ikke indeholdt det samme antal mafiamord, dog blev en Rusland mest berygtede mafiabosser Vyacheslav Ivankov, der også gik under navnet "den lille japaner", udsat for et attentatforsøg i juli i år. Han døde af sine kvæstelser i starten af oktober.

Shabtai von Kalmanovic efterlader sig fire børn fra sine tre ægteskaber.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere