Internat: Lad kamphundene leve

Det er hundenes ejere, der skal stoppes - de ægte kamp- og muskelhunde skal derimod have lov til at leve videre i Danmark, mener adfærdseksperter

En pittbull er en kamphund - og en farlig en af slagsen, hvis den kommer fra Polen og er blandet med alle mulige andre versioner. (Foto: Claus Bonnerup)
En pittbull er en kamphund - og en farlig en af slagsen, hvis den kommer fra Polen og er blandet med alle mulige andre versioner. (Foto: Claus Bonnerup)

Stemningen blandt mange danskere er ikke til at tage fejl af efter sommerens overfald med muskel- og kamphunde: De hunde skal væk! Og det kan ikke gå stærkt nok.

Men to eksperter i hundes adfærd advarer nu mod, at man gør hundene til syndebukke for deres dårligere ejere. Det er snarere ejerne, som skal forbydes:

- Det er rigtig synd for hundene, fordi det forringer mulighederne for, at hundene kan få et ordentligt hjem. Og folk er bange og må ikke have hundene, siger Isabella Andersen fra Rødovre Dyreinternat. Hun arbejder til daglig med netop at teste indleverede kamp- og muskelhunde for at afgøre, om de er for farlige til at komme ud i et nyt hjem.

Kend racerne bedre
- Vi vil gerne have, at der skal en speciel tilladelse til, fordi 'typerne', der vælger hundene, er problematiske, fortsætter Isabella og bakkes op af kollegaen Nina Amdi Carlsen. Hun mener, at det største problem ved debatten er, at folk sjældent forstår, hvad der er en kamphund - og en muskelhund:

- Kamphunde er hunde, der oprindeligt er avlet til kamp. Muskelhundene er derimod avlet til enten storvildsjagt eller til at være vogtende og reserverede, forklarer Nina Amdi Carlsen. Se flere af hendes gode råd i tv-indslaget her.

Ikke til at klappe
De rene racer af kamp- og muskelhunde er som udgangspunkt gode med familien, mener de to eksperter. Men har man en hund, der af natur er vogtende og reserveret, er det heller ikke alle, der skal klappe hunden. Og det er ejerens ansvar at sørge for, at hundens natur bliver respekteret.

Kun når det gælder blandingsracerne, mener Isabella Andersen fra Rødovre Dyreinternat, at der er grund til at få stoppet avlen:

- Alt det uautoriserede, man får ind over grænserne - og er blandinger af alt muligt - skal stoppes!

Livsfarlig hyrdehunde
På internatet er man også meget bekymrede for en ny gruppe hunde, som er kommet til Danmark. Det samme er man i Sverige, hvor der endda er lavet en kritisk dokumentar om hunderacen - se indslaget her.

- Hyrdevagthundene - kendt som Ovtjarka'ere - er decideret avlet til at vogte fåreflokke og dermed slå alt ihjel, der ikke er får. Og jeg er bekymret for, hvad der kan ske rundt omkring i villakvartererne, når folk anskaffer sig sådan en hund, siger Nina Amdi Carlsen.

Til forskel fra muskel- og kamphunde, som har et bidsk udseende, er det farlige ved hyrdevagthunde, at de ligner bamser med tyk dejlig pels.

- Det er sådan en hund, man har lyst til at gå hen og kramme. Men det skal man absolut ikke, for de er avlet til at være reserverede og mistroisk overfor alt, der er fremmed - også mennesker!

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jesper Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen