'Jeg har valgt ikke at vise følelser'

Breivik har 'af-emotionaliseret' sig selv for at kunne gennemføre retssagen

Du kan følge dagens retsmøde her på ekstrabladet.dk, hvor vi live-chatter gennem hele retsmødet og svarer på dine spørgsmål. Journalisterne prøver at medtage så mange kommentarer som muligt, men ikke alle kommer med. Breiviks forklaring bliver ikke sendt live på tv efter en beslutning fra retten.

Anders Breivik har valgt ikke at vise følelser i retssagen. Det fortæller han i retten på bistandsadvokat Mette Yvonne Larsens spørgsmål.

- Jeg tror ikke, jeg ville kunne gennemføre retssagen uden at af-emotionalisere mig selv. Hvis jeg skulle forsøge at begribe den lidelse, jeg havde påført, så ville jeg ikke kunne sidde her, eller leve, efter 22.juli. Jeg ville bryde sammen mentalt, hvis jeg fjernede mit mentale skjold, siger han.

Han siger, at han lever efter japansk kultur, hvor mænd ikke skal vise følelser. Bistandsadvokaten påpegede dog, at han græd over sin egen film.

- Jeg var ikke forberedt på at se den film. Det er en film, der repræsenterer alt det, jeg elsker, siger han.

Han siger selv, at det er en grusom handling, han har begået.

Fremhæver Danmark
- Jeg ser på 22. juli som et job, siger han.

I retsmødet fortæller han også, hvad der er blandt årsagerne til, at han blev radikaliseret. Heriblandt farvede medier, kulturmarxistisk indoktrinering i skolerne og en børnesangs-forfatter, der hjernevasker børn.

Han siger, at han husker, at Fremskrittspartiet op til Stortingsvalget i 2009 havde en tilslutning på 30 procent om foråret, og da begyndte han at tvivle på, om han skulle gennemføre et stort og dødeligt angreb, hvis der kom et kulturkonservativt parti med i regeringen.

- Jeg tænkte: Måske tager jeg fejl, måske fungerer demokratiet. Måske torpederer medierne ikke FrP denne gang, forklarer han og fortsætter:

- Hvis der kommer et regeringsskifte, og at Norge, som et resultat af det, lægger sig på dansk niveau for kulturpolitikken og indvandring, ville jeg ikke udføre nogen aktion i det hele taget, forklarer Breivik i retten.

Græd til begravelse
Han er i dag iklædt et sort jakkesæt og en sort skjorte. Hans slips i dag er lyst med sorte prikker. Han virker træt allerede fra morgenstunden efter tre dages forklaringer, og trykker sig med tommelfingeren og pegefingeren over øjnene. Hans sideskilning er stadig redt stramt til højre.

Se også: Breivik-manifest: Anders Fogh har rygrad

Breiviks begejstring for dansk politik i planlægningsfasen op til terror-aktion kom også frem i manifestet, som Breivik offentliggjorde forud for terrorangrebene mod regeringskvarteret og Utøya..

- Den eneste vesteuropæiske leder ved magten, som har noget, der minder om en rygrad, er Anders Fogh Rasmussen, lyder det blandt andet i manifestet.

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra spørger ham også, om han kan føle sorg over noget. Det får Breivik til at sige, at hans omgangskreds vil beskrive ham som en følelsesmæssig person, og giver en begravelse af en kammerats bror som eksempel.

- Jeg var den, der græd mest ved den begravelse. Det viser i hvert fald, at det billede, der bliver tegnet af mig, måske ikke passer helt, siger han.

- Folk vil sige, at en person, der kan gennemføre 22. juli må være følelsesmæssigt afstumpet. Jeg var ret normal frem til 2006. Det vil alle, der kender mig, kunne bevidne, siger han.

Bombeguider på nettet
Breivik fortæller også, hvordan han indhentede oplysninger om, hvordan man fremstiller gødningsbomber, på internettet.

Han lavede et mindre laboratorium på den gård, han havde lejet, hvor han eksperimenterede med forskellige metoder.

Forsvarer Geir Lippestad ville vide, om han havde lært om kemi på en uddannelse.

- Jeg har tidligere fortalt, at jeg har brugt omkring 15.000 studietimer, og jeg har brugt en del studietimer på kemi, fortæller Breivik, der tidligere har fortalt, at han ikke har nogen formel uddannelse, men har studeret selv på nettet - hovedsageligt ved hjælp af wikipedia på engelsk.

Han fortalte desuden, at han også søgte arabiske kilder ved at oversætte arabiske ord til engelsk.

opdateres....

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere