Kommuner svigter misbrugte børn

En kulegravning afslører, at kommuner begik systematiske fejl i de værste sager om overgreb mod børn

Ministers undersøgelse viser, at misbrugte børn som Rebild-børnene er blevet svigtet af deres kommune. De handler for langsomt. (Privatfoto)
Ministers undersøgelse viser, at misbrugte børn som Rebild-børnene er blevet svigtet af deres kommune. De handler for langsomt. (Privatfoto)

Kommunerne har svigtet børnene i de seneste års 10 værste sager om overgreb mod børn ved ikke at opdage overgrebene og gribe ind i tide, skriver Jyllands-Posten.

Sådan lyder konklusionen i den kulegravning, som socialminister Karen Hækkerup (S) bestilte hos Ankestyrelsen, da den såkaldte Rebild-sag blev kendt i januar.

Se også: Rebild-børn kan hive kommunen i retten

Ministeren har nu modtaget rapporten.

- Den bekræfter desværre mine værste anelser, siger Karen Hækkerup til Jyllands-Posten.

Ministeren vil derfor indkalde til politiske forhandlinger, når et ekspertudvalg i slutningen af maj kommer med anbefalinger til, hvordan sådanne sager undgås.

Det går for langsomt
Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, vil derimod have ministeren til straks at indkalde til politiske forhandlinger i stedet for at 'spilde tiden' med at afvente ekspertudvalget.

Med kulegravningen kan ministeren dog allerede se to åbenlyse initiativer, der bør tages.

Ankestyrelsens gennemlysning viser ifølge Jyllands-Posten, at mange sager ligger og samler støv. Derfor bør alle kommuner oprette en central enhed, der skal håndtere alle underretninger, mener Karen Hækkerup.

Samtidig er børn, der er anbragt uden for hjemmet på mistanke om vold eller seksuelle overgreb, i flere tilfælde blevet sendt hjem på weekend uden overvågning af for eksempel pædagoger. Det bør ikke længere ske, siger ministeren til avisen.

Se også: Politisk pres på Rebild-borgmester stiger

Formanden for KL's børneudvalg, Jane Findahl, støtter ministerens initiativer, men mener, at der allerede er sket meget på området.

- Det er enkeltsager, og der er sket mange forbedringer siden barnets reform i 2011, siger Jane Findahl til Jyllands-Posten.

I Rebild-sagen er en 56-årig mand kendt skyldig i misbrug af ni børn heriblandt hans egne. Overgrebene har fundet sted gennem adskillige år. Dommen er anket.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere