Dansk psykolog: Derfor er Breivik sindssyg

Anders Breivik lever i et vrangforestillingsunivers, siger en dansk retspsykolog efter at have læst uddrag af Breiviks rodede forsvarstale

- I påstår, jeg er barnemorder, selv om jeg ikke har dræbt nogen under 14 år
- Et lille barbari er nødvendig for at stoppe et større barbari
- Sitting Bull var en helt. Han kæmpede for sit folk mod Custer
- Det er ikke mig, der er ond, men alle socialdemokrater i Europa

(Uddrag af Anders Breiviks forsvarstale i Oslo Tingsret i dag)

Anders Breivik lever i en verden af vrangforestillinger.

Det konkluderer retspsykolog ved Aarhus Universitetshospital Claus Werchmeister efter at have læst udskrift af Breiviks forsvarstale i Oslo Tingsret i dag.

- Han lever med at inddrage fortiden, forskellige helte. Jeg tror, han mener, at han er tættere på Sitting Bull end på sin mor.

- Der er en pseudologik i hans 20 minutter lange kommentarer, som egentlig bare er abstraktioner og gentagende temaer, siger Claus Werchmeister til ekstrabladet.dk.

Anders Breiviks tale stak i øst og vest og inddrog marxisme, feminisme og liberalisme. Han forsvarede sig selv som nationalist på vegen af Norges urfolk. Og de unge norske socialdemokrater (AUF) kaldte Breivik Hitler Jugend, og Utøya omtalte han som deres træningslejr.

- Men Hitler Jugend var da nationalister, som Claus Werchmeister siger.

Psykolog: Han er bindegal
Om Breviks sammensurium af forklaringer siger retspsykologen:

- For at have en fornemmelse for modsætninger, skal man have en fornemmelse af andre mennesker. Det vil sige; mennesker er for ham (Breivik, red.) ikke længere mennesker, de kan udslettes, for de repræsenterer bare paroler. Og det er fordi, man lever i et vrangforestillingsunivers.

Breiviks ’pseudofilosofiske og pseudopolitisk’ tale var ifølge Claus Werchmeister sammensat af så mange modsætninger, som ikke opleves som modsætninger af Breivik.

- Det skyldes, at Breiviks tankevirksomhed ikke har den forbundethed, den nærhed til andre mennesker, som et hvilket som helst normalt menneske per intution har.

Det illustrerer en marginaliseret position, der lever i sit eget lukkede, egocentriske vrangforestillingsunivers, siger han.

Hvis du skal kategorisere ham …

- Jeg mener, han er bindegal. Det er svært at tale om, hvilken person han er: Umådelig isoleret, umådelig indadvendt, umådelig optaget af at nyskrive historien uden selv at være en historisk person, siger Claus Werchmeister.

I sin tale sagde Breivik, at ’Folk, der kalder mig ondskabsfuld misforstår forskellen mellem ondskabsfuldhed og brutalitet’.

- Det er en selvkonstrueret forskel, siger Claus Werchmeister.

Breivik benytter sig af ’abstrakt viden uden reference til, at han står i retssal uden skyld’.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere