Breivik: Jeg handlede i nødværge

Det var nødværge, siger den drabs- og terrortiltalte Anders Breivik i retssalen i Oslo.

Foto: AP
Foto: AP

- Jeg erkender handlingerne, men ikke straffeskyld. Jeg påberåber mig nødret.

Det siger Anders Behring Breivik fra anklagebænken i Oslo Byret, hvor den længe ventede retssag mod ham begyndte mandag morgen.

Den terrortiltalte nordmand erkender dermed de faktiske forhold - at han slog 77 mennesker ihjel på den skæbnesvangre dato 22. juli sidste år.

Men han siger samtidigt, at han handlede i nødværge.

Den højreekstremistiske Breivik har tidligere - gennem sine forsvarsadvokater - sagt, at Norge og vestlig kultur er ved at blive løbet over ende af muslimske kræfter.

Den 33-årige nordmand er tiltalt for at have begået terrorhandlinger og overlagte drab under særligt skærpende omstændigheder.

I juli sidste år raserede han regeringskvarteret i Oslo med en hjemmelavet gødningsbombe, som dræbte otte mennesker.

Derefter tog Breivik videre til en socialdemokratisk ungdomslejr på Utøya, hvor han iklædt politiuniform henrettede 69 mennesker.

Mandag har retsstaten Norge startet sin retssag mod manden, der rystede den norske nation med sine uhyggelige gerninger.

Navn for navn blev Breiviks dødsofre nævnt af statsadvokat Inga Bejer Engh, som kort efter klokken ni begyndte at læse anklageskriftet op.

Efter navn og fødselsdato gennemgik hun helt nøgtern de omstændigheder, hvorunder Brevik skød og dræbte dem med en pistol og en automatriffel sidste sommer.

- Hun blev skudt to gange i hovedet og en gang i ryggen. Skuddet i ryggen forårsagede skader i begge lunger, fortæller statsadvokaten om en af skuddræbte nordmænd, som i dette tilfælde døde foran hovedindgangen til caféen på Utøya.

Breivik, som mandag er iklædt jakke og slips i retssalen, ændrede ikke ansigtsudtryk, da anklageskriftet og navnene på de mange dødsofre blev læst op.

Tirsdag skal Breivik forklare sig i sagen, når han udspørges af forsvarere og anklagere. Afhøringerne varer fem retsdage.

Hele retssagen er berammet til at vare ti uger, og dommen ventes at falde senest 20. juli.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere