Professoren der snakkede med russerne

Det er ikke en hr. hvem som helst, der nu står anklaget i den historiske danske spionsag.

Foto: Søren Sielemann/Privat
Foto: Søren Sielemann/Privat

Smag lidt på navnet. Timo Antero Kivimäki. Du kommer til at høre, se og læse utallige gange i den kommende tid.

Den finske professor står nemlig som tiltalt i en historisk retssag om spionage mod Danmark.

Se også: Professor fra KU tiltales for spionage

Men hvem er det så, der ifølge anklagerne har videregivet sikkerhedspolitiske oplysninger til den russiske efterretningstjeneste?

Timo Kivimäki er 49-årig og uddannet fra universitetet i sit hjemlands hovedstad, Helsinki. Efter en karriere på hjemlandets universiteter blev han i 1999 ansat på Nordisk Institut for Asienstudier i København.

Se også: Dekan om spionsag: Det overrasker mig

Netop Asien er et særlig fokus område for Kivimäki, som løbende er blevet brugt som medieekspert i forbindelse med de betændte politiske forhold i lande som Thailand og Myanmar.

Professorens speciale er freds- og konfliktforskning, og han blev i 2003 udpeget som formand for en forskergruppe, der på foranledning af daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) blev bedt om komme med bud på, hvordan terrorisme opstår, og hvorvidt den kan bekæmpes med udviklingsbistand.

Kivimäki har over årene selv opsøgt medierne med kronikker og debatindlæg om emner som USA's forhandlinger med berygtede stater som Iran og Nordkorea - men også om den hjemlige jægerbogsag.

Se også: Spionsagen skal holdes helt hemmelig

- Jægerbogen er en større udfordring for ytringsfriheden end Muhammedtegningerne, erklærede han i et indlæg i Jyllands-Posten i 2010.

Det er imidlertid ikke i forskningsverdenen, at Kivimäki har begået sin største bedrift.

I den realpolitiske verden har han ifølge TV 2 spillet en aktiv rolle i fredsprocessen i den uroplagede indonesiske provins West Kalimantan.

Og han fungerede som rådgiver for den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari, som i Helsinki var vært for fredsforhandlingerne i en anden indonesisk provins - Aceh.

Denne præstation var med til at indbringe Ahtisaari Nobels fredspris i 2008, og ifølge Weekendavisen betragter professoren i dag sig selv som en ven af den tidligere præsident.

Formentlig vil ingen af disse bedrifter dog komme til at fylde meget ved siden af den retssag, der nu venter Kivimäki.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere