Dekan om spionsag: Det overrasker mig

Har ikke kendt til den konkrete anklage før i dag

Foto: Privat
Foto: Privat

Chefen for den spiontiltalte professor på Københavns Universitet er overrasket over anklagerne om spionage mod medarbejderen.

- Det overrasker mig da, at ansatte på universitet bliver anklaget for spionage. Det er vi selvfølgelig kede af, siger Troels Østergaard Sørensen, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, til ekstrabladet.dk.

Han bekræfter, at Timo Kivimäki har været ansat på Københavns Universitet siden 1999, først på Institut for Asienstudier og nu tilknyttet statskundskab.

- Vedkommende har været suspenderet i godt et år, da vi blev orienteret, fortæller Troels Østergaard Sørensen, der ikke ønsker at fortælle, hvordan suspenderingen foregik.

- Har sagen nogle tråde til universitetet?

- Det kan jeg ikke forestille mig. Vi har ikke kendt den konkrete anklage, som den fremgår af aviserne i dag, siger Troels Østergaard Sørensen, der heller ikke er blevet afhørt af politiet.

Nægter skyld
Han fortæller, at professoren mest har været ansat i forskningsstillinger, og dermed ikke har virket ret meget i undervisningssammenhænge. Han ønsker ikke at give en beskrivelse af medarbejderen.

Se også: Professor fra KU tiltales for spionage

- Det vil jeg ikke komme ind på. Jeg vil ikke begynde at give en personkarateristik. Det er ikke en medarbejder, jeg har haft særlig tæt kontakt med, siger Troels Østergaard Sørensen.

Den 49-årige Timo Kivimäki er tiltalt efter 'den milde spionparagraf'. Han mistænkes for at have hjulpet russiske spioner i Danmark og blev anholdt i dybeste hemmelighed 8. september 2010, skriver Weekendavisen i morgen.

Paragraffen tager sigte på personer, der - uden direkte at have afsløret statshemmeligheder - har hjulpet et fremmed efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark.

Ifølge Weekendavisen lyder anklagen på, at Timo Kivimäki under møder med i alt fire russiske agenter har leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været af interesse for den russiske efterretningstjeneste. Han skulle endvidere have udleveret navne og oplysninger om personer i Danmark, som efterretningstjenesten kunne være interesseret i.

Kivimäki nægter sig skyldig i alle anklager.

- Russerne, jeg mødtes med, var efter min opfattelse almindelige diplomater fra ambassaden, og jeg har derfor ikke hjulpet efterretningsagenter, siger han til Weekendavisen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere