Professor fra KU tiltales for spionage

En 49-årig professor fra KU er tiltalt for spionage ved at have hjulpet den russiske efterretningstjeneste.

En 49-årig professor fra Københavns Universitet tiltalt efter 'den milde spionparagraf'. Foto: Søren Sielemann
En 49-årig professor fra Københavns Universitet tiltalt efter 'den milde spionparagraf'. Foto: Søren Sielemann

En 49-årig professor fra Københavns Universitet mistænkes for at have hjulpet russiske spioner i Danmark og er i dybeste hemmelighed blevet anholdt og tiltalt for overtrædelse af Straffelovens paragraf 108, også kaldet 'den milde spionparagraf'.

Det skriver Weekendavisen fredag.

Paragraffen tager sigte på personer, der - uden direkte at have afsløret statshemmeligheder - har hjulpet et fremmed efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark.

Sagen drejer sig om den finsk fødte Timo Kivimäki, der siden 1999 har været ansat på Københavns Universitet, hvorfra han nu er suspenderet.

Ifølge Weekendavisen lyder anklagen på, at Timo Kivimäki under møder med i alt fire russiske agenter har leveret sikkerhedspolitiske vurderinger og informationer, som har været af interesse for den russiske efterretningstjeneste.

Nægter skyld
Han skulle endvidere have udleveret navne og oplysninger om personer i Danmark, som efterretningstjenesten kunne være interesseret i.

Kivimäki nægter sig skyldig i alle anklager.

- Russerne, jeg mødtes med, var efter min opfattelse almindelige diplomater fra ambassaden, og jeg har derfor ikke hjulpet efterretningsagenter, siger han til Weekendavisen.

Ifølge Timo Kivimäki udførte han mod betaling fagligt analysearbejde og formulerede videnskabelige argumenter inden for sikkerhedspolitik for russerne, sådan som han har gjort for talrige andre diplomater og regeringer.

Hans analyser og tilvejebringelse af argumenter har i dette tilfælde handlet om konflikterne med først Irak, siden Iran og territorialdiskussionen i Arktis.

Timo Kivimäki indrømmer dog, at han en enkelt gang overvejede, om hans kontakter fra den russiske ambassade kunne være odiøse:

- På et tidspunkt kom jeg i tvivl og henvendte mig derfor til en bekendt i Forsvarets Efterretningstjeneste. Han sagde, at hvis jeg var i tvivl, skulle jeg rapportere det til PET.

- Det syntes jeg var for drastisk, for så ville jeg jo selv blive en slags agent, og det ville jeg ikke, siger han til Weekendavisen.

Efter flere års overvågning blev Kivimäki den 8. september 2010 anholdt af Politiets Efterretningstjeneste (PET), og der er nu rejst tiltale mod ham ved Retten i Glostrup.

- De har også fotograferet mig sammen med russerne og optaget vore samtaler, så jeg går ud fra, at de har haft mikrofoner skjult i askebægre eller potteplanter på restauranterne, siger han til Weekendavisen.

Sagen mod Timo Kivimäki er enestående i Danmark. Dog blev forfatteren Arne Herløv Petersen i 1981 tiltalt efter samme paragraf, men tiltalen blev senere frafaldet.

- Sagen er exceptionel, siger Statsadvokaten for Nordsjælland og Københavns Omegn, Gyrithe Ulrich, til Weekendavisen.

Ved du noget om episoden? Så tip os på sms 1224 (alm. takst) eller mail 1224@eb.dk

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere