Fodgængerulykker sættes under lup

Havarikommissionen vil nærstudere, hvad fodgængeres tøj og gangmønster kan betyde i trafikuheld

Hvert år mister omkring 50 danske fodgængere livet i trafikken, men der mangler viden om årsagerne til ulykkerne.

Derfor vil Havarikommissionen For Vejtrafikulykker nu se nærmere på 30 udvalgte fodgængerulykker, som skal undersøges i dybden.

- Der er rigtig mange fodgængere, der kommer alvorligt til skade i trafikken, og andelen af fodgængerulykker er ikke faldende, påpeger kommissionens formand, Sven Krarup Nielsen, over for Ritzau.

I 2010 mistede 44 fodgængere livet ifølge Vejdirektoratet, og tallet har ikke ændret sig markant siden 2001, hvor 50 gående blev dræbt.

- Der er ikke lavet ret mange undersøgelser af, hvad der ligger bagved, at fodgængerne kommer til skade, og vi vil gerne et spadestik dybere, forklarer Sven Krarup Nielsen.

Undersøgelsen har til formål at finde mønstre og gennemgående tendenser i ulykkerne, som kan munde ud i anbefalinger til lovændringer, foranstaltninger eller information, som kan mindske antallet af ulykker i fremtiden.

- Vi vil sikre os at få den bedste mulige viden om, hvorvidt fodgængernes påklædning har betydet noget, og hvad fodgængerens formål med at være det pågældende sted har været, forklarer Sven Krarup Nielsen.

- Bevæger de sig ud på vejen på en uhensigtsmæssig måde, hvor er de på vej hen, og er der noget vejteknisk, vi kan gøre ved det, tilføjer han.

Allerede på forhånd kan kommissionen dog konstatere, at fodgængerne langt fra altid er uskyldige ofre for hensynsløse bilister.

- Hvis vi kigger på de fodgængere, der er blevet dræbt i trafikken de seneste par år, så er det i et stort antal af ulykkerne også fodgængerne, der foretager sig noget tåbeligt.

- Det kan være, de er berusede eller bevæger sig forkerte steder på vejen, forklarer Sven Krarup Nielsen.

Havarikommissionens rapport ventes i løbet af et års tid.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere