Breivik-rapport er pinagtig for psykiatere

Psykiatere må diskutere, hvordan de stiller diagnoser efter ny Breivikrapport, mener dansk psykiater.

Det er pinagtigt for psykiatere, at der nu findes to fuldstændig modstridende rapporter om massemorderen Anders Behring Breiviks mentale tilstand.

Det mener den danske speciallæge i psykiatri Henrik Day Poulsen.

- Rapporten giver anledning til, at vi må have interne diskussioner om, hvordan vi stiller diagnoser. Befolkningen kan jo ikke i vigtige sager som denne have, at først bliver Breivik erklæret sindssyg og så bliver han ikke, siger Henrik Day Poulsen.

Den anden rapport om Anders Breiviks sindstilstand er offentliggjort tirsdag.

Den konkluderer, modsat den første undersøgelse, at Breivik er strafferetsligt tilregnelig og kan idømmes fængselsstraf.

I den tidligere rapport lød vurderingen, at Breivik var så psykotisk, at han måtte dømmes til tvangsforvaring og ikke kunne idømmes fængselsstraf.

Derfor kommer norsk retsvæsen på en helt usædvanlig opgave, når den skal forholde sig til de modstridende erklæringer.

- Det er vanskeligt for retten, hvad de skal regne med. Men i sidste ende bliver det et juridisk slagsmål, siger han.

Henrik Day Poulsens gæt på de to vidt forskellige konklusioner er, at vi i Skandinavien ikke er vant til mennesker, der har så ekstreme holdninger, som dem Breivik har.

- Vi må vænne os til, at vore uskyldighed er faldet af. Der er mennesker, som har nogle holdninger som flertallet ikke kan lide, men det er ikke det samme, som, at de skal have medicin af en psykiater, siger han.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere