Anklager indrømmer fejl i stor momssag

Bøde på 1,1 million kroner er uretfærdig hård straf til mand fra rengøringsbranchen. Nu skal sagen genoptages

En seks år gammel sag om momssvindel i rengøringsbranchen skal nu gå om. En dømt mand er blevet straffet med en alt for stor bøde, har det vist sig.

Det er Den Særlige Klageret, som har besluttet, at sagen fra 2006 skal genoptages.

Dengang blev manden af en dommer i Københavns Byret idømt en bøde på 1.125.000 kroner for blandt andet momssvindel og overtrædelse af kildeskatteloven.

Men nu lægger anklagemyndigheden op til, at resultatet skal være et helt andet - nemlig en bøde på blot 25.000 kroner, oplyser hans forsvarer.

- Da han oprindeligt tilstod, var han skræmt fra vid og sans, og der var tale om et meget kompliceret talmateriale, siger advokat Anders Nemeth.

I 2006 var det en anden advokat, som var forsvarer for manden, der altså nu står til en langt mildere sanktion.

Den sydsjællandske mand, D, blev ligesom en stribe andre anholdt helt tilbage i 2002, da Københavns Politi tog fat på at afdække fupnumre i en stribe rengøringsselskaber.

Efter at D havde accepteret straffen på millionbøden, viste det sig i den senere langvarige straffesag mod hovedfigurerne, at de oprindelige beløb var forkerte.

- Den var helt gal med tallene, fortæller advokat Nemeth, der var forsvarer for en af de tiltalte i hovedsagen, Henrik Haugberg Madsen.

Sidste år gik advokaten til anklagemyndigheden for at gøre opmærksom på den uretfærdige dom, og Rigsadvokaten har erklæret sig enig i, at bøden er alt for høj, og at sagen skal gå om.

Ikke bare er grundlaget for bødeberegningen fejlagtigt. D havde desuden en helt anden rolle i svindelen end oprindeligt antaget, fremgår det af klagerettens afgørelse.

På papiret var manden direktør i to af de involverede rengøringsfirmaer, men reelt havde han ingen ledende rolle.

- Han arbejder hårdt og har været i fuld gang med at afdrage den oprindelige bøde, siger Anders Nemeth.

- Han har betalt væsentligt mere end de 25.000 kroner, han nu står til at blive idømt, fortsætter advokaten.

Det bliver formentlig i løbet af foråret, at Københavns Byret kan reparere på den forkerte dom.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere