Borgmester i Rebild erkender: Vi har svigtet de børn

Borgmester i Rebild erkender, at kommunen svigtede i Rebildsag. Eksperter skal nu gennemgå sager på området

- Vi har svigtet de børn. Det står nu lysende klart.

Så klar er beskeden fra borgmester i Rebild Kommune, Anny Winther (V), efter Ankestyrelsens faglige undersøgelse af den såkaldte Rebild-sag.

Se også: Rebild-fars bror sexmisbrugte datter

I sagen er en 56-årig mand er tiltalt for omfattende seksuelt misbrug af ni børn

Borgmesteren erkendte allerede i februar, at børnene burde være tvangsfjernet tidligere. Men hun ville ikke kommentere på hverken årsager eller konsekvenser, før hun havde set Ankestyrelsens faglige undersøgelse af sagsbehandlingen.

Og den er altså kommet nu.

Se også: Rebild-sagen: Misbruget var 'uhyrligt'

Undersøgelsen dokumenterer blandt andet, at kommunen ikke reagerede relevant på alvorlige underretninger og ikke foretog de nødvendige faglige undersøgelser.

Se også: Rebild-mor: Han gik altid i bad med sin datter

Derudover har der gennem hele sagsforløbet manglet systematik, dokumentation og overordnet opfølgning.

- Det er vores ansvar som kommunalpolitikere, at de udsatte børn i kommunen får den hjælp, de har behov for. Det har disse børn ikke fået. Ankestyrelsens kritik er dybt alvorlig, og den vil vi med det samme reagere på, siger Anny Winther.

Se også: Socialminister truer med fyringer

Byrådet vil nu sætte eksterne eksperter til at gennemgå alle forvaltningens aktive sager for at foretage en grundlæggende oprydning og skabe en ny fagkultur på området.

56-årige JEP er tiltalt for i alt 10 forhold, der strækker sig tilbage til 1994 og strækker sig helt op til 2010.

Rebild-faderen er tiltalt for at have udsat to af sine biologiske døtre, fem biologiske sønner og to piger uden for familien for omfattende og vedvarende sexmisbrug.

Af anklageskriftet fremgår det blandt andet, at han i et tilfælde bandt sin datters ben sammen og hejste hende op i kroge i loftet, hvorefter han voldtog hende.

I flere andre tilfælde bandt han sin søns hænder med snor eller tape og satte tape for munden af ham, hvorefter han misbrugte ham.

I andre tilfælde har han tvunget flere af sine sønner til seksuelt at misbruge en af sine døtre.

Børnene er blevet udsat for sexmisbruget fra de var kun tre, fem, seks, ni, ti og 13 år gamle. En i dag 22-årig søn og en i dag 16-årig pige blev udsat for det brutale sexmisbrug igennem hhv. ni og ti år.

Den 56-årige JEP har under retssagen nægtet sig skyldig i anklagerne.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere