Fængselsbrand var en ulykke

Fængselsbranden i Honduras, der kostede 360 mennesker livet, kan være udløst af et stearinlys, eller en glød fra en cigaret.

360 mennesker omkom i fængselsbranden(Foto: AP)
360 mennesker omkom i fængselsbranden(Foto: AP)

Honduras:

Branden i Comayaguafængslet den 14 februar er en af de værste brænde i nyere tid. 360 fanger omkom i flammehelvedet, og flere behandles stadig for livstruende skader.

Årsagen til branden er endnu ikke fastlagt, men ifølge statsanklager, Danelia Ferrera, er der intet der tyder på at branden var påsat.

– De lokale og internationale eksperter som har stået for udredningen af ulykken har draget den konklusion, at der var tale om en ulykke. Der var ingen gaslækage, eksplosion, eller kortslutning, siger Danelia Ferrera til Reuters.

Der har ellers cirkuleret rygter om at branden skulle være opstået i forbindelse med et oprør i fængslet, men den teori er nu afvist af efterforskerne.

– Der er mistanke om at nogen har røget, eller har haft et tændt stearinlys og at det har været årsagen til branden, siger Danelia Ferrera.

Den forklaring har nogle af de pårørende svært ved at acceptere. Suyapa Tejeda, hvis mand omkom i flammerne, er overbevist om, at der var tale om brandstiftelse.

– Der har været tale om et fangeoprør og de kommer ikke til at overbevise mig om andet, siger hun til Reuters.

– De blev myrdet og de ansvarlige må stilles til ansvar, siger enken.

Den teori baserer hun og andre på, at der i forbindelse med branden også hørtes pistolskud, og at en brandmand tidligere har udtalt at fængselspersonalet flere gange forhindrede redningstjenesten i at komme ind på området og udføre deres arbejde.

En ekspertgruppe fra USA deltager i udredningen af branden, men ønsker ikke at kommentere på årsagen til branden så længe undersøgelsen stadig er igang.