Tavs Breivik snakker nu med sagkyndige

Den norske massemorder kan slippe for tvangsindlæggelse, efter at han frivilligt har talt med de sagkyndige

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, fortæller til NRK, at Breivik har fulgt hans råd, men at der er flere årsager til, at den norske massemorder er begyndt at tale. (Foto: AP)
Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, fortæller til NRK, at Breivik har fulgt hans råd, men at der er flere årsager til, at den norske massemorder er begyndt at tale. (Foto: AP)

Anders Behring Breivik, der stod bag mordet på 77 mennesker i Norge i juli, har i ugevis nægtet at tale med de sagkyndige, der skal vurdere hans mentale tilstand.

Men kort inden han skal indlægges til tvangsundersøgelse i op til fire uger i "Ila Fængsel" har han skiftet mening og er pludselig begyndt at tale. Det skriver det norske medie NRK.

Læs også:

Se også: Her er Breiviks andre terrormål

Siden torsdag har Breivik haft tre samtaler med de sagkyndige Terje Tørrisen og Agnar Aspaas. De skal forud for retssagen levere en rapport om Breiviks mentale tilstand.

Tidligere nåede to andre sagkyndige frem til, at Breivik ikke var tilregnelig, da han først bombede en regeringsbygning i Oslo og derefter skød og dræbte 69 mennesker på øen Utøya.

Læs også:

Se også: Norsk politi åbner hemmeligt Breivik-lager

Diagnosen skabte stor opstandelse i Norge, fordi den betyder, at Breivik ikke kan idømmes fængselsstraf. Siden er der rejst tvivl om diagnosen, hvorfor den ny mentalundersøgelse gennemføres.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, fortæller til NRK, at Breivik har fulgt hans råd, men at der er flere årsager til, at den norske massemorder er begyndt at tale.

- Efter kendelsen fra retten i Oslo stod det klart, at det eneste alternativ til at tale var en lang indlæggelse til observation. Da fandt han ud af, at det bedste ville være at åbne op. Det var også vores råd til ham.

Spørgsmål: Er hans mål at slippe for observation?

- Nej, jeg tror hans mål er et lidt andet. Han siger, at 80 procent af det, de første sagkyndige har refereret, er opdigtet. Han har vel et håb om, at han får en anledning til at udtrykke sig på ny, siger Geir Lippestad til NRK.

Ifølge Lippestad er der et godt samarbejde mellem Breivik og de sagkyndige. Samtalerne foregår på samme måde som i efteråret, men denne gang bliver alt optaget.

Lippestad understreger, at beslutningen om en tvangsobservation fortsat gælder. Dermed kan de sagkyndige kræve en sådan undersøgelse, men forsvarsadvokaten tvivler på, at det vil komme til at ske.