Tvangsbøder skal få psykolog til at tale

Byretten har bestemt, at pensioneret psykolog skal betale bøder, indtil hun videregiver oplysninger.

Tale er sølv, tavshed er guld. Det mener en 70-årig nu pensioneret psykolog.

Men torsdag afgjorde Københavns Byret, at hun skal betale dagbøder på 500 kroner i tre måneder, eller indtil hun åbner munden og giver oplysninger om, hvad en udsendt militærtolk har fortalt hende.

Forsvarets Auditørkorps ønsker at få psykologen til at tale i forbindelse med efterforskning af mulig tortur af fanger i Afghanistan i 2002.

Merete Lindholm har hidtil nægtet at udtale sig med henvisning til sin tavshedspligt, og det var den samme urokkelige holdning, hun igen mødte op med i retten.

Psykologen har kendskab til sagen, fordi en tidligere tolk for de danske soldater, angiveligt har fortalt hende om amerikanske soldaters mishandling af fanger, som dansk militær var advaret om.

- Det er en alvorlig sag om mulig krigsforbrydelse, fremførte auditør Peter Rask i retten.

Han mente, at Merete Lindholm burde sættes i forvaring, til hun ønsker at udtale sig.

Ifølge Peter Rask giver det slet ikke mening at fortsætte den rungende tavshed, fordi militærtolken har givet grønt lys til, at Merete Lindholm kan åbne munden og fortælle, hvad hun ved fra ham.

Det argument var forsvarsadvokat Steen Bech ikke umiddelbart imponeret over.

- Man kan ikke vælte ansvaret om tavshedspligt over på patienter. Det er en måde at inkriminere (belaste, red.) sig selv på, pointerede han.

Steen Bech gjorde opmærksom på en cd-rom, der har været under mistanke for at indeholde afslørende torturbilleder.

- Auditøren har set alle billederne og ikke fundet tortur på nogen af dem. Derfor mener jeg sådan set, at sagen er opklaret, sagde han.

Forsvareren mener, at kravet om forvaring er skudt langt over målet.

- Giv hende i stedet en enkelt bøde i passende størrelse for at modsætte sig rettens krav, var begæringen fra forsvarets side.

De mange års efterforskning har ikke kastet lys over sagen, og nu er psykologens viden sandsynligvis Auditørkorpsets sidste mulighed for at opklare den bundfrosne sag.