Slukning af Valby-brand kan vare flere dage

Beboere fra fire opgange har mistet alt

Lejligheder i fire opgange på Valbygårdsvej er fuldstændig ødelagte efter gårsdagens brand. (Foto: Kenneth Meyer)
Lejligheder i fire opgange på Valbygårdsvej er fuldstændig ødelagte efter gårsdagens brand. (Foto: Kenneth Meyer)

En enkelt ældre kvinde blev bragt til observation for chok på Hvidovre Hospital i forbindelse med den voldsomme brand i lejlighedskomplekset på Valbygårdsvej i Valby tirsdag eftermiddag.

Læs også:

Se også: Beboere tilbudt genhusning efter tagbrand

Og den ældre kvinde kunne hurtigt udskrives, og dermed kom ingen mennesker noget fysisk til ved den voldsomme brand.

Men beboerne i lejlighederne i opgangene Valbygårdsvej 44, 46, 48 og 50 har mistet alt, da deres lejligheder enten er totalt udbrændt, eller så skadede af ild, røg og vand fra slukningen, at lejlighederne skal bygges helt op fra grunden.

Sandsynligvis opstået i tagetagen
Branden opstod tirsdag eftermiddag.

- Ud fra situationen, da vi ankom tirsdag eftermiddag er det sandsynlige arnested et sted på tagetagen. Hele tagetagen over de fire brandskadede opgange er totalt udbrændt, og det samme gælder for flere af de øverst beliggende lejligheder, siger vagthavende indsatsleder hos Københavns Brandvæsen, Magnus Mattsson, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Beboer fra storbrand: Det er helt forfærdeligt

Da branden var på sit højeste var op mod 60 brandfolk beskæftiget med at bekæmpe flammerne.

- Vi koncentrerede os om at forhindre at branden udviklede sig sidelæns til opgangene Valbygårdsvej 52-58, og det lykkedes. Det var sværere, at forhindre, at branden bredte sig ned ad i de antændte opgange, siger Magnus Mattsson.

Evakuerede kunne vende hjem
Cirka 200 beboere fra opgangene Valbygårdsvej 44-58 blev i første omgang evakueret fra boligkarréen og midlertidigt placeret på det nærliggende Sankt Annæ Gymnasium.

Læs også:

112 - 31. jan. 2012 - kl. 16:31 TV: Stor tagbrand i Valby

Men da det lykkedes at forhindre branden i at udvikle sig sidelæns kunne cirka halvdelen af de 200 vende hjem ud på aftenen og natten til onsdag.

- Beboerne i opgangene 52-58 kunne vende hjem til uskadte lejligheder, og vi har forhindret, at branden breder sig til deres opgange. Men beboerne i opgangene Valbygårdsvej 44-50 skal genhuses i lang tid - for flere lejligheders vedkommende er der intet tilbage, siger Magnus Mattsson.

Slukning kan vare flere dage
Brandårsagen er fortsat ukendt, og politiets brandteknikere kan først få adgang til ejendommen, når brandvæsenet frigiver ejendommen efter endt slukning - en proces der kan vare flere dage.

- Vi er fortsat massivt derude og er i gang med slukningsarbejdet. Der er mange ildlommer i sådan en bygning, og det kan sagtens betyde, at vi kommer til at arbejde med slukning både onsdag og torsdag, siger Magnus Mattsson.

Der kan være fare for yderligere antændelse i flere dage.

- Vi skal ind i bygningskonstruktionen og skære dele af den i stykker for at komme ind til de steder, hvor det ligger og ulmer. Når der har været så kraftig en brand, er der ophobet så meget varme i bygningskonstruktionen, at den varme kan antænde nye brande, siger Magnus Mattsson til ekstrabladet.dk.