Derfor går de amok i London

Sociale spændinger er skyld i de voldsomme uroligheder i London, vurderer ekspert

En ung mand trækker en skraldespand i brand i Hackney. (Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis)
En ung mand trækker en skraldespand i brand i Hackney. (Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Det handler ikke længere om drabet på den 29-årige familiefar Mark Duggan, der blev skudt og dræbt af politiet i London. Det vurderer ekspert i britiske forhold:

LÆS: London-optøjer breder sig til andre byer

- Drabet førte til de første uroligheder, men som jeg ser det, så handler det ikke længere kun om det. Forklaringerne skal findes i de bredere perspektiver, forklarer Ole Helmersen, lektor med speciale i britiske forhold og politik, CBS.

Mistro til politiet
De områder, hvor optøjerne hærger, er kendt som de hårde kvarterer i London, hvor der har været spændinger i længere tid.

SE GALLERI: Så voldsomt er det i London

- Der er en generel mistro til politiet i de her områder, som er årsag til denne eksplosion af uroligheder. Samtidigt er det en cocktail af sociale problemer. Folk i disse områder har lav uddannelse, lavt socialt niveau og høj arbejdsløshed. Og det er områder, der er blevet ramt endnu hårdere af Englands økonomiske problemer, siger han og tilføjer:

- Der er altså tale om generelle frustrationer for de her unge.

Der har været advarsler
Urolighederne er for mange i England kommet som en overraskelse, og det undrer Ole Helmersen:

LÆS: Danskere fanget i London-pub: Det var skræmmende

- Der har været advarsler fra ledere af forskellige grupper i London-bydelen Tottenham. De har fortalt, at det her var på vej, men der er altså ikke blevet gjort noget.

Ikke første gang
Samtidigt er det langt fra første gang, at der er optøjer i London. Blandt andet i 1985 blev et andet drab også efterfulgt af voldsomme gadekampe, men hvor voldsomme niveauet af disse problemerne er, er svært at vurdere:

SE TV: Røver såret dreng i London

- Det er meget voldsomt, men tidligere uroligheder har også været voldsomme og har varet i længere tid. Så det er på nuværende tidspunkt svært at vurdere, hvor slemt det her er.

Er du i London, og har du oplevet noget i forbindelse med urolighederne, så tip os på mail: 1224@eb.dk eller sms/mms: 1224. (Alm. sms- takst)

Følg Ekstra Bladet på Facebook HER