Barndomsven: Kan ikke fatte det er Anders

Anders Behring Breivik beskrives som en intelligent, loyal og viljestærk person af barndomsvennen Peter Svaar

Det er nok svært for de fleste at forestille sig en grill-aften med Anders Behring Breivik.
Det er nok svært for de fleste at forestille sig en grill-aften med Anders Behring Breivik.

- Af os i 9.a, der grillede pølser sammen en sommeraften i 1994 blev to læger, en marinebiolog, en blev pr-rådgiver og jeg blev journalist. Anders Behring Breivik blev massemorder.

Sådan lyder det fra en af Anders Behring Breiviks tidligere barndomsvenner, NRK-journalisten Peter Svaar, der nu står frem og fortæller om sit forhold og sit billede af den norske massemorder.

Og i modsætning til mange af de uhyrlige beskrivelser af en aggresiv, steroidepumpet galning, der har været fremme i medierne, tegner journalisten et ganske andet billede.

- Anders Behring Breivik var, så vidt jeg kan vurdere, ikke sindssyg. Det havde gjort alting meget enklere, hvis han var det. Billedet af den gale tempelridder, høj på på steroider, er egnet til at sælge aviser. Det havde skabt en behagelig afstand mellem ham og os. Men ingenting, jeg ved om ham fra de år, jeg kendte ham og siden har læst i hans manifest, peger i retning af, at han er hverken gal eller forstyrret. Tværtimod, skriver han i en artikel på NRKs hjemmeside og fortsætter:

LÆS OGSÅ: Radiovært: Oslo-ofre var ligesom Hitler Jugend

Ifølge den 32-årige Peter Svaar, der husker Breivik som en venlig, loyal og viljestærk kammerat, er det specielt hans nøje planlagte strategi for bombeangrebet og den efterfølgende pressehåndtering, der vidner om en mand, der var helt klar over, hvad han lavede.

- Man kan sige meget om hans strategi, men det er ikke en gal mands værk. Det er en beregnende, ressourcestærk og intelligent mands værk. Alt det, der er sket, siden bomben gik af kl. 15.26 fredag eftermiddag, er sket efter hans plan. Min største frygt er, at han fortsat leger med os i medierne.

Læs hele beretningen her

1 af 2 Anders Behring Breivik i en noget anden uniform end den, han tidligere har været kendt for at iklæde sig. (Foto: All Over)
2 af 2 Det er nok svært for de fleste at forestille sig en grill-aften med Anders Behring Breivik.