Ung mor: Børnene fik tæsk i garagen

Slog alarm om mishandling af plejebørn: Rystende forhold hos plejefamilie i Mern, som selv levede højt og flot af de penge, de tjente på børnene

Her fik plejebørnene angiveligt tæsk af den militante plejefar. (Foto: Per Rasmussen)
Her fik plejebørnene angiveligt tæsk af den militante plejefar. (Foto: Per Rasmussen)

Sengene skulle redes med militær præcision. Var de ikke det, så stod den på tæsk i garagen.

Over en 20 års periode er der tale om i alt ni plejebørn, som langtfra fandt den omsorg hos forældreparret SS og LS i Mern, som de ellers var blevet anbragt der for at få.

Forældreparret, der tirsdag blev sigtet for 20 års vold, grov vold og vanrøgt af i alt ni plejebørn i alderen nul til 17 år, lagde angiveligt ikke fingrene imellem, når børnene skulle opdrages.

Afstraffede med regulær vold
Kilder, der har haft kendskab til nogle af plejebørnene gennem deres egne børn, fortæller, hvordan plejebørnene blev afstraffet i garagen, når den tidligere midaldrende militærmand ikke var tilfreds med deres opførsel. Andre igen fortæller, at volden desuden er foregået på mange forskellige måder.

– Der var ikke bare tale om en lussing. Det var regulær vold. De blev slået med ledninger og fritaget for gymnastik, når han havde slået så hårdt, at det havde givet mærker. De kom heller ikke til tandlæge, fortæller moderen Mette M., der blev bekendt med de voldelige familieforhold, men af hensyn til sine egne børn ikke ønsker hele sit navn frem.

Det var netop to af de dengang 10- til 12-årige drenge i plejefamilien, som til deres kammerater i skolen – heriblandt Mette M.s dreng – fortalte, at de blev slået derhjemme. Et faktum, som angiveligt allerede stod klart for de fleste.

Kommunen reagerede ikke
Umiddelbart efter, at sønnen havde delt sin viden med sin mor, valgte Mette M. derfor 16. januar 2008 at underrette Vordingborg Kommune.

Men sagen mod den 53-årige plejemor SS og den jævnaldrende far LS blev af uvisse årsager ikke til noget. Dét selv om familien allerede i 2003 også var blevet politianmeldt – ligeledes for vold mod børnene.

– Min vrede går først og fremmest på kommunen. Jeg forstår simpelt hen ikke, at de ikke har reageret. Hvis der ud over min henvendelse også har været en politianmeldelse fra 2003, og flere var bekendt med forholdene, så er det mig ubegribeligt, at man ikke skrider til handling, kommer det skarpt fra moderen.

Børnene måtte ikke være i stuen
– De levede jo ikke et ordentligt børneliv. Eksempelvis måtte de ikke komme ind i stuen. De skulle opholde sig på deres respektive værelser. Og der var ikke noget med sjove bøger, computer og tv. Men forældrene scorede da kassen på de plejebørn og boede i stort hus med swimmingpool og kørte i store biler, fortæller Mette M. om familien.

Også drengenes undervisning blandede især LS sig i. Det var altid ham, der kørte dem til skole, og eksempelvis holdt han hårdnakket på, at de ikke måtte deltage i seksualundervisningen.

Drengen stak af
Ud over den strikte voldsopdragelse er det efter alt at dømme også tvivlsomt, om børnene har fået den fornødne forplejning og almene omsorg, da forældrene også er sigtet for decideret vanrøgt. Ekstra Bladet erfarer, at børnene sjældent fik lov til at besøge deres kammerater.

Til sidst blev forholdene i hjemmet og forældrenes voldstyranni for meget for en 14-årig dreng, der en dag stak af fra familien og betroede sig til en voksen, der slog alarm.

Umiddelbart herefter kunne skolekammerater til de dengang fire plejebørn, der på daværende tidspunkt boede hos familien, opleve, at deres kammerater brat blev taget ud af skolen, og forældrene fik frataget deres plejetilladelse.

1 af 3 Plejemoderen SS. (Privatfoto)
2 af 3 En søn delte sin viden om de frygtelige forhold for plejebørnene med sin mor, Mette, som underrettede Vordingborg Kommune i 2008.
3 af 3 Her fik plejebørnene angiveligt tæsk af den militante plejefar. (Foto: Per Rasmussen)