Russisk officer efterlyst for tog-terror

Den 29-årige militærmand konverteret til islam sættes i forbindelse med Al-Qaeda

Russisk politi efterlyser denne mand og mistænker ham for at stå bag togkatastrofen fredag. (Privatfoto)
Russisk politi efterlyser denne mand og mistænker ham for at stå bag togkatastrofen fredag. (Privatfoto)

MOSKVA (ekstrabladet.dk): Den 29-årige russiske militærofficer Pavel Kosolapov er efterlyst af politiet for at stå bag terrorangreb på Nevskij-ekspress toget i fredags, oplyser statskontrollerede tv-station Vesti.

Det var en hjemmelavet bombe på syv kilo trotyl, der var skyld i, at mindst 26 mennesker mistede livet, 92 blev kvæstet og 26 meldt savnet, ifølge det russiske indenrigsministerium.

Al-Qaeda-spor
Myndighederne hævder, at Pavel Kosolapov, der tidligere konverterede til islam under indflydelse af sine ungdomsvenner fra Tjetjenien, var hjernen bag en række voldsomme terror-handlinger i Rusland siden 2004 - herunder bombeangreb på en metro-station i Moskva i 2004, som kostede 42 menneskeliv, og afsporing af toget Moskva-Skt. Petersborg i august 2007. Den russiske efterretningstjeneste sætter manden i forbindelse med en Al-Qaeda-terrorist i Tjetjenien kendt som Amir-ibn-Khattab, som blev dræbt af russiske agenter med hjælp af et forgiftet brev i 2002. Ifølge politikilder blev den konverterede islamist Pavel Kosolapov trænet i Khattabs terrorist-skole i Tjetjenien.

Brugte ikke toilet-papir
Pavel Kosolapovs mor har tidligere fortalt pressen, at hun var chokeret over sønnens konvertering fra kristendom til islam.

- Jeg opdagede det først, da han begyndte at bruge vand i stedet for toiletpapir. Det gjorde vores muslimske naboer i byen Rostov, hvor min søn var studerende på militærakademiet, sagde hun.

Kosolapovs venner husker ham som en selskabelig fyr, der var vild med diskomusik og spillede guitar i fritiden.

Rødhåret mand efterlyst
Pavel Kosolapov har været i politiets søgelys siden terrorangreb på toget Nevskij-ekspress i august 2007, men det lykkedes aldrig at opspore ham. De to andre mistænkte personer – fra den nordkaukasiske republik Ingusjetien – blev anholdt for tog-eksplosionen, men er ikke dømt endnu.

Russiske netaviser tvivler på, at den efterlyste Pavel Kosolapov har forbindelser til Al-Qaeda. Der er mange modstridende oplysninger i hans officielle biografi offentliggjort af politiet.

I går rapporterede den russiske indenrigsminister Rasjid Nurgalijev, at myndighederne mistænker en 40-årig rødhåret mand for bombeangreb på toget. Pavel Kosolapov er 29 år gammel og mørkhåret – hvis man skal tro på politibilledet.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere