Martin Matthiasen - sigtet for Gul Feber

Den nu anholdte Martin Matthiasen er sigtet for en kæmpe sag om svindel med moms. Syv andre er allerede blevet dømt for svindelnummeret

Martin Matthiasen blev anholdt i Thailand nær Bangkok. (Foto: Interpol)
Martin Matthiasen blev anholdt i Thailand nær Bangkok. (Foto: Interpol)

Mens en stor fisk som Stein Bagger kun nåede at være efterlyst af Interpol i ganske kort tid, så er det lykkedes den 29-årige Martin Matthaisen at holde sig på fri fod i fire år. Måske på grund af hans hang til kraftige biler som Lamborghini og Mercedes 500.

Sagen, Martin Matthiasen er efterlyst for, går under navnet 'Gul Feber', og den 29-årige dansker optræder på politiets papirer for opklaringen som en af hovedmændene.

Lænsede staten for 180 mill
Svindelnummeret gik kort fortalt ud på at importere computerkomponenter og mobiltelefoner og sælge dem videre. Når man importerer, kan man gøre det momsfrit, men i videresalg skal sælgeren opkræve moms på vegne af den danske stat.

Svindelen opstår ved at tømme selskabet for penge, inden staten når at få sin moms. Ifølge Jyllands Postens gennemgang af sagen fra 2007, har staten mistet over en milliard kroner på den slags svindel - heraf alene 180 millioner på 'Gul Feber'-sagen.

'Vi vil smadre dette land'
Sagen fik sit navn, fordi Martin Matthiasen og de andre svindlere handlede med produkter importeret fra Hong Kong. Det begyndte, da Martin mødte en af de andre hovedmænd, Patrick Major Lee, i London. De to blev gode venner og begyndte den momssvindel, der gennem 2003 og 2004 lænsede staten for 180 millioner.

Politiet har masser af bevismateriale liggende klar - blandt andet en samtale mellem Martin Matthiasen og Patrick Major Lee, opsnappet på samtale-programmet Microsoft Messenger.

Under dæknavnet 'Peter' siger Martin Matthiasen blandt andet 'Vi vil smadre dette land, som ingen før har gjort'. Han fortæller også Patrick, at 'omkring den 10. april vil du være hr. 2,5 million! Britiske pund!', og afslører, at han godt ved, han er en skurk:

'Huhuhuh... Whooooaaaahahahaha... Mit nye skurkegrin! Jeg må købe mig en hvid kat. På film har alle skurke en hvid kat!', siger Martin Matthiasen i samtalen. her gengivet fra Jyllands Postens beskrivelse i 2007.

Lånte momsen til kinesere
Handlerne i 'Gul feber' fandt blandt andet sted gennem firmaet Comitel, hvor Klaus Ulrik Hansen var en af kontakterne. Sammen med Comitels ejer stod han forøvrigt også bag CBB Mobil, fra før det blev købt af Sonofon.

Flere stråmænd sad med firmaer, der købte og solgte produkterne, uden nogensinde at have dem fysisk mellem hænderne. En af stråmændene, den dengang 27-årige Casper Bagge, afslørede i Københavns Byret, at han havde fået besked på at låne momspengene ud til et kinesisk firma.

Da svindlen blev afsløret, nåede Martin Matthiasen at stikke af. Han har efter sigende brugt de sidste fire år i blandt andet Dubai - og på at pleje interessen for de smarte biler. Onsdag den 25. november endte ræset så på Emporium Hotel i Bangkok, hvor Martin Matthiasen var kommet til fra Malaysia.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere