Rygende farligt

Tændte smøger, der bliver glemt er den største synder, når det gælder dødsbrande i hjemmet, viser nye tal fra beredsskabsstyrelsen

Rygning i hjemmet er den største synder, når det gælder dødsbrande. Især ældre er udsat. (Polfoto)
Rygning i hjemmet er den største synder, når det gælder dødsbrande. Især ældre er udsat. (Polfoto)

Det er farligt at ryge - på mere end en måde.

Nye tal fra Beredsskabsstyrelsens statistiske nyhedsbrev slår fast, at næsten halvdelen af dødsbrande i hjemmet - skyldes smøger.

- 36 ud af de i alt 82 dødsbrande i hjemmet sidste år er blevet forårsaget af rygning, fortæller fuldmægtig i Beredskabsstyrelsen, Berit Lumbye Siemer til ekstrabladet.dk.

Flest brænder inde i hjemmet
De hyppigste brandårsager efter rygning er uforsigtighed eller fejl i forbindelse med el-artikler eller -installationer, uforsigtighed ved madlavning og stearinlys.

Statistikken viser også, at langt de fleste dødsbrande er opstået i folks eget hjem. 91 procent af de 90 mennesker, der omkom ved brand, blev fanget af ilden i boligen - oftest enfamiliehuse og etageboliger.

Mænd i risikozonen
Ældre over 67 og mænd er særligt udsatte.

- De ældre - især dem, der bor på plejehjem - er typisk svage. Der er større chancer for at de falder i søvn, mens stearinlyset er tændt eller glemmer at slukke cigarretten. Og samtidig har de også sværest ved at slippe væk, forklarer Berit Lumbye Siemer.

- Hvad med mændene, hvorfor er de overrepræsenteret?

- År efter år kan vi se, at mænd generelt er overrepræsenteret ved ulykker, der fører til dødsfald. Hvorfor kan jeg ikke forklare, men det er en generel tendens.

Ubehageligt rekordår
89 brande endte fatalt i 2008 - og det gør året til et ubehageligt rekordår.

Det er nemlig det højeste antal dødsbrande siden registreringen startede i 1960. Det er dog ikke alarmerende.

- Det er det vi kalder et statistisk udsving. Det er ikke mere end, man kunne forvente, oplyser Berit Lumbye Siemer - og opfordrer samtidig folk til at anskaffe sig brandarlarmer - og i øvrigt være forsigtig.

- Man skal ikke gå fra stearinlys eller maden, og så skal man huske at slukke cirgaretten ordentligt, lyder rådet.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere