Ny narkobule på Vesterbro

Forsøg på at gøre Vesterbro mere mondæn er blevet en fiasko ved Den brune kødby - narkomanerne skaber problemer med narkosalg og fixeri ved nyt sundhedsrum

- Som det er nu er det sådan nærmest Christiania for hårde stoffer. Alle mulige stoffer handles og det er helt tydeligt. Uden problemer.

Sådan siger Carsten Andersen, som er forpagter af PH caféen i Den brune kødby - og nærmeste nabo til Københavns nye sundhedsrum for narkomaner.

Sundhedsrum trækker
I november 2008 åbnede Københavns kommune et såkaldt sundhedsrum for narkomaner i Den brune kødby på indre vesterbro. Narkomanerne må ikke fixe i rummet, men de kan få rene kanyler og hjælp til behandling af sår. Samtidig åbnede Café Dugnad, der tilbyder gratis mad og kaffe i lokalerne ved siden af. Og det har tiltrukket hundredevis af narkomaner til kødbyen.

Michael Lodberg Olsen, der er daglig leder af Café Dugnad, er godt klar over problemet:

- Det er helt vildt mange. Jeg havde ikke forestillet mig, at to toiletter, sund gratis mad og et rygerum kunne tiltrække så mnage. Vi har omkring 70 km2 derovre, så når der kommer 100 spisende over halvanden time, så er der fuldstændig run på - og de kan ikke være i de her små lokaler.

Det betyder, at der er en voldsom trafik af narkomaner frem og tilbage over den lille plads foran cafe og sundshedsrum. En plads, hvor også PH caféen har udendørsservering og forpagter Carsten Andersen har fra starten været vidne til de problemer det har skabt:

- Her kommer primært folk som har brug for noget stof. Der handles rigtigt meget stof herude, og der er mange der fixer åbenlyst på pladsen. Det skaber så en masse ballade: slagsmål, råben og skrigen, smiden med ting og alt muligt.

Plads til alle
Pladsen foran sundhedsrummet er blevet navngivet 'Plads til alle', hvilket flere af naboerne i Kødbyen finder temmeligt ironisk. Den brune kødby huser nemlig også et børnekulturelt område med billedskole og teaterbuitk og Rysensteen Gymnasuim har flere undervisninglokaler lige op og ned af sundhedsrummet. Begge har store problemer med narkomanerne, der fixer alle vegne, bruger toiletterne og tilbyder de unge stoffer.

- Faktum er, at det lige nu er narkomanerne der sætter hele dagsordenen her i området. Man kan simpethen ikke forestille sig hvor slemt det her er: Vi har jo fået fixerum i vores skolegård, som det ser ud nu, siger rektor Gitte Transbøl

Ureguleret område
Michael Lodberg Olsen er også godt klar over at den er gal i området. Og han mener at det hænger sammen med, at kommunen har valgt den forkerte og nogle alt for små lokaler:

- Det her er konsekvensen af den politik vi har, det er der overhovedet ikke nogen tvivl om.

Hos politiet er man også godt klar over problemerne i området. Station City ligger lige på den anden side af Halmtorvet - alligevel mener politiet ikke de kan gøre så meget, når man fra politisk side har valgt at sundhedsrummet skal ligge her.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere