Mistænkte var klar til ildkamp mod gardere

De terrormistænkte Rana og David Headley var parat til at gå i ildkamp mod Livgarden ved et angreb på Jyllands-Posten i København, mener amerikansk anklager.

Terroristerne var angiveligt klar til kamp mod de danske soldater fra Livgarden (Foto: Polfoto)
Terroristerne var angiveligt klar til kamp mod de danske soldater fra Livgarden (Foto: Polfoto)

De to mistænkte fra Chicago var klar over, at et angreb mod Jyllands-Posten i Danmark kunne føre til en ildkamp med danske soldater.

Det hævder den amerikanske anklagemyndighed, der baserer påstanden på oplysninger om, at "danske soldater" - altså Den Kongelige Livgarde - hver dag går forbi avisens tidligere adresse på Kongens Nytorv i København. Og at deres geværer er ladt med skarp ammunition.

Den ene af de to terrorsigtede mænd, David Headley, besøgte to gange Danmark. I august i år lavede han flere videooptagelser af livgardens kaserne i Gothersgade, og han optog også billeder af garderne, der hver dag marcherer til og fra Amalienborg.

Ethvert angreb på avisen ville uden tvivl blive mødt med en reaktion fra de danske soldater og fra politiet, hævder anklagemyndigheden.

Under besøget i Danmark spurgte Headley tilsyneladende en af garderne, om hans gevær var ladt. På spørgsmålet om hvorfor, fik han svaret 'man kan aldrig vide...'.

På denne baggrund mener de amerikanske myndigheder, at de to fængslede - Headley og Tahawwur Hussain Rana - og deres medsammensvorne var klar over, at et angreb på avisen formentlig ville føre til ildkamp med danske soldater.

Anklagerne konkluderer, at de mistænkte var involveret i at forberede terror, fordi formålet med et angreb på Jyllands-Posten var at påvirke den danske regering eller at hævne sig på regeringens politik.

Rana nægter sig skyldig, og hans forsvarer, Patrick Blegen, finder terrorsigtelsen meget tyndbenet. Han forsøger at overbevise en dommer i Chicago om at løslade Rana mod kaution. Venner og familie er villige til at stille cirka en million dollar som sikkerhed.

1 af 2 Tahawwur Rana afviser, at han havde kendskab til terrorplaner mod Morgenavisen Jyllands-Posten. (Foto: CBS)
2 af 2 Terroristerne var angiveligt klar til kamp mod de danske soldater fra Livgarden (Foto: Polfoto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere