'Perker' og 'Abe' klager over politi

Statsadvokaten får i denne uge en klage over politiets metoder og sprogbrug under Gaza-demonstrationen - flere tilfælde af racistisk ordvalg, siger demonstranterne

Mohammed Hamad arbejder som lærer, men også deltids professionel fodboldspiller, og en korsbåndskade gjorde, at han ikke kunne sætte sig på asfalten. (Foto: Mark Knudsen/Monsun)
Mohammed Hamad arbejder som lærer, men også deltids professionel fodboldspiller, og en korsbåndskade gjorde, at han ikke kunne sætte sig på asfalten. (Foto: Mark Knudsen/Monsun)

Statsadvokat Lise-Lotte Nilas får i denne uge en foreløbig klage over politiets metoder og sprogbrug under den demonstration imod bombardementerne mod Gaza, som fandt sted i København 13. januar.

Statsadvokaten for København har bl.a. til opgave at tage stilling til borgeres klager over politiet. Og Københavns politidirektør, Hanne Bech Hansen, har allerede i sidste uge bedt statsadvokaten se på den sag, som især har påkaldt sig opmærksomhed:

Sagen om, hvorvidt der blev sagt 'perker' til en demonstrant, om der blev sagt 'perle', om det i så fald er et racistisk udtryk, eller om 'perle' er en urgammel og nærmest kærlig politislang - og om politifolk i det hele taget skal bruge andet end folks navn, når de taler til folk i deres varetægt.

'Sæt dig ned, din abe!'
Nu oplyser modkraft.dk, at uanset hvad der blev sagt, blev der andre steder i sammenstødet mellem politi og demonstranter brugt udtryk, som ikke kan forveksles med 'perle'.

Mohammed Hamad, 23 år og lærerstuderende, fortæller, at han blev fanget i politiet knibtangsmanøvre i Stormgade, da han gik med demonstrationen fra Christiansborg til Rådhuspladsen.

- Min kammerat og jeg blev lagt i strips, og da turen kom til mig, sagde jeg til en venlig kvindelig betjent, at jeg ikke kan sidde på asfalten på grund af en korsbåndsskade, siger Mohammed, som også er deltids-professionel fodboldspiller, til modkraft.dk.

- Den kvindelige betjent fører mig over til en mandlig kollega. Vi diskuterer lidt, og så siger han: 'Sæt dig ned, din abe! Ellers sætter jeg dig ned med vold!'

Intet imod politiet - ellers...
Mohammed tilføjer, at han ikke i øvrigt har problemer med politiet, og at sagen ikke kommer offentligt frem nu på hans initiativ.

- Jeg har ikke været anholdt før, og hvis jeg havde haft et horn i siden på politiet, havde jeg selv opsøgt pressen. Jeg synes bare ikke, at de skal kalde folk for den slags ting.

Mohammed Hamads beretning er en af dem, som vil indgå i den klage til statsadvokaten, som 'Forældre mod Politibrutalitet' er ved at udarbejde.

- Jeg har orienteret statdsadvokatens kontor om, at klagen er på vej, siger Lisbeth Bryld fra 'Forældre mod Politibrutalitet'. - Klagen vil dels handle om hele fremgangsmåden med knibtangsmanøvren, dels om en række konkrete tilfælde af racistisk sprogbrug. Denne del vil være meget central i klagen.

FN holder øje med sprogbrugen
På Dokumentations- og Rådgivningscentret for Racediskrimination oplyser lederen, Niels-Erik Hansen, til modkraft.dk, at en tidligere sag om brug af ordet 'abe' - en gymnasierektors tiltale af en elev - blev afvist, fordi ordet i den konkrete sammenhæng ikke blev vurderet som racistisk.

Men statsadvokatens beslutning dengang udløste kritik fra FN's Racediskriminationskomité, og Niels-Erik Hansen mener, at denne kritik forpligter statsadvokaten til at undersøge Mohammed Hamads sag nøje.

Og hvis det ikke sker, bebuder Niels-Erik Hansen, at Dokumentations- og Rådgivningscentret vil sørge for at bringe sagen til FN's komité.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere