Politi-alarm: Bunken af våben vokser

Sorte skydere er i høj kurs i bandekrigen, og gangsterne opruster, siger politiet efter rekordmange fund af våben

AK47 Kalashnikov-riflen er produceret i millionvis af eksemplarer i alle østbloklande, siden det første eksemplar så dagens lys i 1947. Det er særligt eksemplarer fra Eksjugoslavien, der finder vej til de kriminelle miljøer i Danmark. Siden nytår har politiet på landsplan fået fat i 12 eksemplarer.   Pris på det sorte marked: Fra 20.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)
AK47 Kalashnikov-riflen er produceret i millionvis af eksemplarer i alle østbloklande, siden det første eksemplar så dagens lys i 1947. Det er særligt eksemplarer fra Eksjugoslavien, der finder vej til de kriminelle miljøer i Danmark. Siden nytår har politiet på landsplan fået fat i 12 eksemplarer. Pris på det sorte marked: Fra 20.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)

Bunkerne af beslaglagte våben bliver ved med at vokse hos politiet. Selv om det efterhånden er et stykke tid siden, der sidst er blevet affyret skud i konflikten mellem indvandrerbander og Hells Angels’ ’ungdomsafdeling’, AK81, er der intet, der tyder på, at der er en nedrustning i gang i de kriminelle miljøer.

Tværtimod faktisk. Siden politiet indledte en massiv indsats mod skydevåben, har man beslaglagt omkring 40 våben –  og det får politiet til at slå alarm:

– Vi har fundet alt for mange våben, siger chefen for efterforskningsenheden ved Københavns Politi, Svend Foldager.

– Og selv om der er forholdsvist roligt lige nu, tror jeg ikke, man kan sige, at freden er nået. Derfor bliver vi ved med at lede. Et beslaglagt våben er i princippet et drab eller drabsforsøg mindre, siger politichefen.

De foretrukne våben
Da 19-årige Osman Nuri Dogan blev ramt af en kugle i brystet og blev det første –  og hidtil eneste –  dødsoffer for krigen mellem AK81 og indvandrerbander, kom skuddet fra en AK 47-automatriffel –  en Kalashnikov.

Da en kiosk på Åboulevard i København blev gennemhullet af 14 skud, kom kuglerne efter alt at dømme fra en lille, men yderst farlig maskinpistol af typen Scorpion.

Kalashnikov-riflen og Scorpion-pistolen er sammen med to pistoler af mærkerne Glock og Zastava bandekrigernes foretrukne våben, når de drager rundt i København og foranstalter drive by-skyderier og bagholdsangreb.

Striden mellem Hells Angels og visse indvandrergrupperinger rundt omkring i landet har medført at sorte våben er i høj kurs –  og derfor har forhandlere af de illegale skydevåben kronede dage.

Bruges kun én gang
Det gælder om at have fyldt våbenlagrene op. Et illegalt våben kan nemlig ikke bruges flere gange.

– Hver gang et skydevåben har været brugt, gælder det om hurtigst muligt om at skaffe sig af med det, så man ikke kan sættes i forbindelse med episoden, fortæller kilder i miljøet.

En del af de illegale våben kan spores tilbage til Eksjugoslavien, som efter krigene i 1990’erne flyder med våben.

Prisen på et skydevåben på det sorte marked ligger ikke fast. Den afhænger ifølge kilder i miljøet af det gammelkendte princip om udbud og efterspørgsel. Når der er krig, stiger prisen.

1 af 4 Zastava Pistol: Produceret i det tidligere Jugoslavien. Fås både som ni millimeter og som kaliber 7,65. Pris på det sorte marked: Mellem 5000 og 10.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)
2 af 4 Glock 19 Østrigsk produceret ni millimeter-pistol. Meget populær i kriminelle kredse. Pris på det sorte marked: Mellem 10.000 og 15.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)
3 af 4 Scorpion Maskinpistol, kaliber 7,65. Oprindeligt et tjekkisk design, men er også blevet produceret i Eksjugoslavien. Pris på det sorte marked: Mellem 15.000 og 20.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)
4 af 4 AK47 Kalashnikov-riflen er produceret i millionvis af eksemplarer i alle østbloklande, siden det første eksemplar så dagens lys i 1947. Det er særligt eksemplarer fra Eksjugoslavien, der finder vej til de kriminelle miljøer i Danmark. Siden nytår har politiet på landsplan fået fat i 12 eksemplarer. Pris på det sorte marked: Fra 20.000 kroner. (Foto: Johnny Frederiksen)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere