Nazister bor i Århus, autonome bor i København

Der er ingen bandekrig under opsejling, siger en talsmand fra venstrefløjen som kommentar på PETs skræmmescenarie

En skinhead anholdes af civilt politi under kampe mellem højre og venstrefløjen.(Arkivfoto: Toke Hage)
En skinhead anholdes af civilt politi under kampe mellem højre og venstrefløjen.(Arkivfoto: Toke Hage)

Hvis politiet frygter for kampe mellem den ekstreme højrefløj og den ekstreme venstrefløj, så kan de nok trække vejret noget roligere. For hvor nazisterne har gode vilkår i Århus, har de autonome næsten intet fodfæste i den jyske hovedstad. De regerer imidlertid i stor stil i København.

- Jeg tror ikke, man behøver frygte en decideret bandekrig mellem de to fløje, siger Jonas Jensen, talsmand for det venstreorienterede researchkollektiv Redox.

Politiets Efterretningstjeneste advarer i deres netop offentliggjorte årsrapport imod en optrapning af volden på den yderste venstre- og højrefløj i Danmark. PET mener også, at de to fraktioner hver især laver efterretning på hinanden.

Flere våben
På begge fløje findes der journalistiske sammenslutninger, som researcher på modparten. På højrefløjen findes Junikredsen, mens venstrefløjen blandt andet har researchkollektivet Redox. Her vil man ikke kaldes for en 'efterretningstjeneste'.

- Vi er et medie, ligesom alle andre. Vi udgiver blot vores nyheder på en hjemmeside, fordi vores økonomi simpelthen ikke er god nok til at udgive et blad flere gange om året, siger Redox-talsmand Jonas Jensen.

- PET mener, der kommer flere og flere våben i begge lejre. Mener du også det er tilfældet?

- Jeg ved ikke, om der er våben i den ekstreme venstrefløj. Men vi har bidt mærke i, at politiet finder flere våben, når de ransager hos højrefløjen. Dog vil jeg sige, at vi sjældent hører om knive og pistoler i de kampe, der er mellem autonome og højrefløjen, siger talsmanden.

Han kan dog godt forstå, at PET har behov for at advare mod tendensen ovenpå f.eks. den ekstreme vold, der er optrappet hos blandt andet den højreekstremistiske fodboldgruppe White Pride i Århus.