To mænd dømt for tyveri af guldhornene

To mænd blev torsdag aften idømt henholdsvis to år og fire måneder og to års fængsel for tyveriet af guldhornene. En tredje tiltalt i sagen blev frikendt

Så faldt der dom i sagen om tyveriet af guldhornene. (Foto: eb.dk)
Så faldt der dom i sagen om tyveriet af guldhornene. (Foto: eb.dk)

To mænd blev sent torsdag aften dømt for tyveriet af guldhornene fra udstillingsbygningen Kongernes Jelling i september i år. Den 22-årige, Sonni Svensson blev idømt to år og fire måneders fængsel, mens den 25-årige Serkan Barut blev idømt to års fængsel for tyveriet. Den tredje tiltalte i sagen var moderen til den ene, der var tiltalt for hæleri, fordi guldhornene blev fundet på loftet i hendes hus. Hun blev frikendt.

Ifølge den 22-årige Sonni Svensson var det gæld til en mand, der fik ham til at bryde ind i Kongernes Jelling, hvor han blandt andet stjal et sæt museumskopier af guldhornene fra 1859. Han fortalte retten, at han skyldte 25.000 kroner væk, og manden, han skyldte penge havde sagt, at han kunne få gælden slettet, hvis han ville lave tyveriet.

I første omgang afviste Sonni Svensson at gøre det, fordi han syntes, det var for meget at stjæle fra et museum, men da manden kort efter lagde yderligere pres på ham, lod han sig overtale. Ifølge ham selv var det bagmanden, der udpegede guldhornene på museet og fortalte, hvad der skulle ske. Men Sonni Svensson skulle selv sørge for en bil, og han skulle også købe to økser i Silvan, som skulle bruges ved indbruddet.

Dommeren troede dog ikke på den forklaring og mente, at det var Sonni Svensson og Serkan Barut, der sammen havde stået for planlægningen og tyveriet af guldhornene.