Landsret: Svindeldømt skal i behandling

Byret mente at svindeldømt mand var rask nok til fængselsstraf. Men det vil Vestre Landsret ikke være med til

Vestre Landsret har tirsdag underkendt en dom fra Retten i Sønderborg, fordi den dømte ikke er mentalt rask.

Sagen drejer sig om bedragerier foretaget ved annoncering i Den Blå Avis, hvor den 28-årige mand blandt andet har annonceret med salg af computere.

Det er lykkedes manden at narre 130 mennesker, der hver især er blevet snydt for beløb mellem 1500 og 15.000 kroner.

I januar vurderede Retten i Sønderborg, at manden var tilregnelig, selv om han er erklæret sindssyg. To af byrettens tre dommere vurderede, at svindlen var så organiseret, at manden ikke kunne anses for utilregnelig.

I den forbindelse fik manden et års fængsel. En straf, som anklagemyndigheden i øvrigt ønskede at få skærpet i forbindelse med ankesagen.

Nu har Vestre Landsret så bestemt, at manden ikke skal straffes for bedrageriforholdene. I stedet skal han under psykiatrisk behandling.

Det er den 28-årige blevet dømt til tidligere. Det skete i forbindelse med en sag i 2011. Dommen lød på ambulant psykiatrisk behandling.

Den dom nåede dog aldrig at blive forkyndt for manden eller formidlet til det psykiatriske system, inden han blev anholdt og varetægtsfængslet i marts 2011.

Ifølge straffeloven kan sindssyge personer ikke straffes. De kan i stedet idømmes såkaldte foranstaltningsdomme, som kan strække sig lige fra ambulante besøg hos en psykiater til tidsubegrænset tvangsindlæggelse på et sikret psykiatriafsnit.