20 fanger kan kræve erstatning for fodlænkeflugt

Statsadvokaten har fundet frem til 20 sager, hvor afsonere med fodlænke er fejlagtigt straffet for flugt

20 fanger kan nu kræve i alt 600.000 kroner i erstatning af staten, fordi de er blevet fejlagtig dømt for at flygte, mens de afsonede en dom med elektronisk fodlænke i hjemmet, oplyser statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokaten til Ritzau.

- Vi har 20 sager, hvor folk er blevet dømt for at være stukket af fra en fodlænkeafsoning. Så det er landet på et forholdsvis begrænset antal, siger Jens Røn, der i første omgang fandt 73 mulige fejldømte for flere typer flugtforsøg.

De flygtende fanger kan takke et hul i straffeloven, som tillod kriminelle, der afsonede i hjemmet med en fodlænke, at flygte uden at få forlænget deres straf.

Både politikere og anklagemyndigheden troede dog, at fodlænkeflugt var dækket ind under loven, indtil Højesteret i starten af året slog det modsatte fast.

Derfor kan de 20 dømte nu hver søge om op mod 30.000 kroner i erstatning for de 30 dages fængsel, de har fået for fodlænkeflugt.

Samlet lyder statens regning for lovsjusk derfor på op mod 600.000 kroner. Dertil kommer erstatning for eventuel tabt arbejdsfortjeneste for den enkelte fange.

Staten erkender blankt fejlen, og derfor skal de 20 afsonere ikke løfte en finger for at blive frikendt for flugten.

- De har fået et brev om, at de er blevet dømt med urette, og byretssagerne bliver nu anket til landsretten af anklagemyndigheden med påstand om frifindelse, fortæller Jens Røn.

- Retssystemet har begået en fejl, og det skal vi selvfølgelig rette op på, så folk skal ikke selv gøre noget. Derfor anker vi til frifindelse, forklarer han.

Hvis politikerne vedtager ændringerne til loven om fangeflugt, kan hullet være lukket til sommer. Indtil da må ordensmagten nøjes med at sende fanger, der flygter med fodlænke, til afsoning af resten af straffen i fængsel.