Politimorder i jernlænker

Steen Viktor Kristensen under skarp bevogtning i Højesteret

Omgivet af tre fængselsbetjente og to politimænd blev politimorderen, 36-årige Steen Viktor Christensen i går morges kørt til Højesteret fikseret med den fra Lundin-sagen så velkendte anordning: bælte om maven med tilhørende stropper til håndleddene.

Her bestod stropperne dog af store jernbeslag med bolte.

Bevogtningen og 'Lundin-fikseringen' skulle hindre, at han stak af, og ironisk nok var det netop politimorderens påståede flugtplaner, der var på programmet hos landets højeste juridiske myndighed.

I 1997 udeblev Christensen fra en uledsaget udgang fra fængslet. Han tog til Finland, hvor en politijagt mundede ud i, at han tvang to betjente ned på knæ og skød dem gennem hovedet.

ISOLERET I TO ÅR
Efter at være blevet overført til Danmark sad han anbragt i en supercelle i Anstalten ved Herstedvester, hvor han var afskåret fra kontakt med andre fanger. Det stod på i næsten to år. Begrundelsen var frygt for, at han ville stikke af.

- Uanset den tragedie, der ligger i min klients forbrydelse, var begrundelsen for at anbringe ham i enrum usaglig. Der var intet om, hvorfor man mente, at han var flugttruet, sagde Steen Viktor Christensens advokat Peter Hjørne i retten.

Han fremhævede, at da Christensen sad varetægtsfængslet i Finland, blev han alene isoleret, fordi man frygtede, medfanger ville angribe ham. Hvilket Christensen i øvrigt dengang havde svært ved at forstå, eftersom hans grusomme gerning nærmest blev betragtet som heltemodig i fængslet.

Derimod mener Hjørne, at den langvarige isolation herhjemme af politimorderen skyldtes et politisk pres. Justitsministeriets renommé kunne ikke tåle, at Christensen stak af.

SAMFUNDETS KRAV
Modparten i retten kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen mener derimod, at isolationen af Steen Viktor Christensen i Herstedvester var endda særdeles saglig.

- Christensen har tidligere begået røverier og gidseltagninger. På sin første uledsagede udgang fra fængslet begik han dobbeltdrabet i Finland under henrettelses-lignende omstændigheder. Når min ærede modpart siger, at Justitsministeriet satte prestige ind på sagen, vil jeg sige, at hele samfundet havde krav på, at der var en skærpet kontrol med Christensen. Kriminalforsorgen skal ikke kunne bevise, at en strafafsoner vil flygte. Det må bero på kriminalforsorgens skøn, og domstolene bør udvise tilbageholdenhed i de sager, sagde kammeradvokaten.

Peter Hjørne ønsker net-op, at fangerne i langt højere grad skal have mulighed for at få domstolenes vurdering.

- Ellers må man betragte de dømte som komplet retsløse, sagde han.

Højesterets dom falder på fredag og kan få betydning for andre fangers adgang til at få lignende sager prøvet ved en domstol.

Steen Viktor Christensen er ikke længere anbragt i enrum, men sidder i Statsfængslet i Vridsløselille, mens Peter Lundin har fået hans tidligere supercelle i Herstedvester.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen