Knusende kritik af dødslæge

Tibor Kodra klædt af til skindet i retten

Tibor Kodra - han opererede i et hav af blod, men fortsatte bare. (Foto: Sjællandske Medier)
Tibor Kodra - han opererede i et hav af blod, men fortsatte bare. (Foto: Sjællandske Medier)
Den berygtede speciallæge Tibor Kodra begik næsten enhver tænkelig fejl, da han i 2004 med sine instrumenter borede sig op i hjernen og dræbte en patient ved en banal polyp-operation i næsen.

Det fastslog overlæge Poul Bretlau med fynd og klem, da han fredag vidnede som Sundhedsstyrelsens sagkyndige i retten i Næstved, hvor Tibor Kodra er tiltalt for uagtsomt manddrab på 69-årige John Burchard Madsen.

Farlige instrumenter
Kodra havde netop forsøgt at sende aben videre med en fantastisk påstand om, at næsehulens loft kunne være gennembrudt med en suge-slange af pvc i ambulancen på vej til nød-operation på Glostrup Amts Sygehus, da Bretlau afgav sit knusende vidneudsagn:

Inden operationen var patienten ikke blevet scannet. Det burde han have været, for ellers ved lægen ikke, hvad han har gang i.

Den type instrumenter, Kodra benyttede, var farlig. Der var blevet advaret mod dem på diverse kurser og i den medicinske litteratur.

Da det midt under operationen pludselig blødte kraftigt, burde Kodra have erkendt, at noget var helt galt, have stoppet operationen og sendt patienten videre til nødbehandling. I stedet fortsatte han og lod senere patienten ligge en hel time på klinikkens opvågningsstue, før han blev overført til Næstved Sygehus.

Grov fejl
– Kodra har jo nærmest stået i Det Røde Hav. Der kom 1100 milliliter blod. Det er usædvanligt meget. Han gennembrød næsehulens loft ind til hjernen. Det er aldrig før hændt for danske læger, og det må ikke ske. Sker det alligevel, er det i høj grad en fejl, udtryk for grov forsømmelse og skødesløshed, fastslog Poul Bretlau.

Han afviste næsten fnysende, at en pvc-slange, der bruges til at opsuge blødning hos en bevidstløs patient, kan gennembryde den knogle, der adskiller næsehulen og hjernen. Da reservelæge Lisbeth Jensen, som havde fulgt John Burchard Madsen i ambulancen fra Næstved til Glostrup Amts Sygehus, kunne fortælle, at der slet ikke var brugt sug, var tæppet trukket helt væk under dødslægen.

Ifølge hjernekirurg Leif Henriksen fra Glostrup Amts Sygehus, der forsøgte at redde den mishandlede patient, målte hullet i næsehulens loft fire millimeter, og stikket ind i hjernen havde været adskillige centimeter dybt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere