Strid om agent i våbensag skal til Højesteret

Svensker afleverede taske med raketstyr og automatvåben til PET-agent i Rødovre. Sag er principiel, siger nævn

Den hemmelige amerikanske politioperation mod den svenske gangster 'Hingsten' var ulovlig efter danske forhold, mener Københavns Byret. (privatfoto)
Den hemmelige amerikanske politioperation mod den svenske gangster 'Hingsten' var ulovlig efter danske forhold, mener Københavns Byret. (privatfoto)

De amerikanske politimyndigheders brug af en civil agent, der indirekte fremprovokerede levering af farlige våben i København, skal nu vurderes af Højesteret.

En svensk mand på 49 år har af Procesbevillingsnævnet fået tilladelse til at anke en dom fra Østre Landsret, fordi sagen er principiel.

I en sportstaske bragte svenskeren et raketstyr og et AK 47-gevær til Rødovre, hvor han blev mødt af en person, der senere viste sig at være agent fra PET.

Se også: USA fremprovokerede smugleri af våben til Danmark

Svenskeren havde fået opgaven af en bekendt, Paul Mardirossian, som var mål for en hemmelig efterforskning sat i scene af det amerikanske narkopoliti, DEA.

DEA brugte en civil agent, som overtalte Mardirossian til at forsøge at levere våben til den colombianske guerillabevægelse Farc. Som betaling ville han få kokain i store mængder.

Herefter fik Mardirossian den 49-årige svensker til at bringe en vareprøve til København, hvor PET som led i et samarbejde med DEA tog imod tasken.

Se også: Anklager kræver hårdere straf i våbensag

Da Københavns Byret vurderede sagen mod den 49-årige, blev det slået fast, at forbrydelsen kun blev til noget på grund af de amerikanske myndigheders agent.

Og byretten sagde også, at den amerikanske aktion var ulovlig efter danske regler - her må myndighederne ikke fremprovokere en lovovertrædelse, som ellers ikke ville blive begået.

Men Østre Landsret var i sommer uenig. Landsretten fulgte anklagemyndighedens påstand om, at den 49-årige skulle straffes i fuldt omfang.

Se også: Svensker ville skaffe våben fra fabrik til Farc

Begrundelsen var, at den amerikanske agent ikke direkte havde overtalt den 49-årige til at bringe de to våben til København.

Og derefter blev resultatet fængsel i tre år i stedet for byrettens forholdsvis milde resultat på et år og tre måneder.

Afgørelsen i Højesteret kan få videre betydning i takt med det tættere internationale politisamarbejde, mener den 49-åriges forsvarer, advokat Henrik Dupont Jørgensen.

- Vi må forvente, at dansk politi i fremtiden bliver inddraget i flere og flere udenlandske agentaktioner, og det er derfor vigtigt at få afklaret, hvorvidt dansk politi må medvirke til videreførelse af agentaktioner, som efter danske forhold ville være ulovlige, mener Dupont Jørgensen.

1 af 3 Et jugoslavisk raketstyr, der kan skyde gennem 30 centimeter stål, blev leveret til en PET-agent ved Rødovre Centrum.(Foto: Kukar/Creative Commons)
2 af 3 Denne jugoslaviske kopi af en russisk AK 47 var det andet våben i 'vareprøven'. (Foto: Marko M/Creative Commons)
3 af 3 Den hemmelige amerikanske politioperation mod den svenske gangster 'Hingsten' var ulovlig efter danske forhold, mener Københavns Byret. (privatfoto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere