Politiet trak pistol og brugte peberspray under tvangsfjernelse

Københavns Politi trak pistol og brugte peberspray mod faren, der sammen med moren forskansede sig med deres 8-årige søn på Amager under tvangsfjernelse

Ole Christiansen hjalp politiet under forhandlingerne med forældrene - men han retter samtidig en skarp kritik mod indsatsen. Privatfoto
Ole Christiansen hjalp politiet under forhandlingerne med forældrene - men han retter samtidig en skarp kritik mod indsatsen. Privatfoto

Tvangsfjernelsen af en 8-årig dreng på Lygtemagerstien på Amager udviklede sig fra fredag formiddag og ind til lørdag morgen klokken 04 til et sandt drama.

Københavns Politi hentede under forløbet en kontaktperson til den indespærrede familie helt fra Sønderjylland for at flyve ham med helikopter til hovedstaden fra Flyvestation Skrydstrup.

Kontaktpersonen, Ole Christiansen, fortæller til Ekstra Bladet, at der blev brugt peberspray under aktionen, og at politiet på et tidspunkt trak en pistol.

Se også: Efterlyst dreng befriet efter flere timers politiaktion

Han blev brugt til at indgå en dialog med forældrene for at hjælpe politiet med at få 8-årige Magnus fri, som forældrene havde forskanset sig med i lejligheden under stort politiopbud.

Bange for politiet
Ole Christiansen har hjulpet forældrene i deres sag mod myndighederne som privatperson. Derfor ville de kun tale med ham, fortæller han.

- Forældrene fortalte mig, at de ikke turde at gå ud til politiet fordi de var bange for at blive overfaldet af politiet. Politiet spurgte så familien, hvad de ville gøre for at blive hørt på, og så sagde familien, at de gerne ville tale med mig, siger Ole Christiansen, der har fulgt familiens sag tæt.

Se også: Politi i lejlighed: Det kan tage hele natten

Han endte med at komme ind og tale med forældrene i selve lejligheden i 15-20 minutter efter klokken 18.45.

Men det hjalp ingenting, og det var, ifølge Ole Christiansen, fordi politiet ødelagde forhandlingsmulighederne for ham.

Indgik aftale
- Jeg indgår en aftale med politiet om, at de skal lade familien være, mens jeg er på vej derover. Jeg sagde, at de ikke skulle snakke med familien og gå i dialog med dem, for det ville kun hidse dem mere op, end det gavnede. Det lovede indsatslederen mig, men på grund af et vagtskifte fik han ikke sagt det videre, siger Ole Christiansen og fortsætter:

- Det ødelagde mine muligheder for dialog med familien og mit arbejde, fordi familien troede, at jeg samarbejdede med politiet.

Se også: Politiet efter forgæves forhandlinger:Vi trængte ind og befriede drengen

Politiet sagde til ham, efter han havde været i lejligheden i 15-20 minutter, at han ikke kunne gøre noget, så han kunne godt gå igen.

Brugte peberspray
Han fortæller, at politiet valgte at anvende peberspray i lejligheden, og at de over for ham har bekræftet hændelsen.

- Da politiet bryder ind, er faren så oprevet og så bange og nervøs, at han kun tænker på at beskytte sin søn, at han truer politiet. Så vælger politiet både at trække deres pistol og peberspray. Pistolen bliver ikke anvendt, den bliver kun trukket, siger Ole Christiansen.

Han er stifter af hjemmesiden 'det sorte register', der har til hensigt at hjælpe borgere, der er kommet i problemer med myndighederne.

Drengen er nu overgivet til de sociale myndigheder, og politiet har ikke mere med den del af sagen at gøre.

Ekstra Bladet har bedt Københavns Politi om at forholde sig til kritikken:

Peberspray brugt i forsvar
Politikommissær James Keiwe, pressetalsmand for Københavns Politi, bekræfter, at de hentede Ole Christiansen med helikopter i Sønderjylland, for at han kunne hjælpe i dialogen med forældrene. Men han ønsker ikke at kommentere på selve politiets arbejde under forhandlingerne, som Ole Christiansen retter en skarp kritik mod.

- Han har ingen forudsætninger for at udtale sig om det forhandlingsmæssige, overhovedet. Men det er fint, at man hjælper politiet, siger James Keiwe.

Mener I, at indsatsen er forløbet på en fornuftig måde?

- Ja, jeg synes godt, at vi kan være indsatsen meget bekendt. Det, det handler om for os, er at få Magnus fri, og gøre det på en måde, hvor vi også tænker på moren og faren, og så skånsomt som muligt.

- Der er brugt pistol og peberspray under aktionen?

- Der bliver trukket peberspray, da de første betjente kommer om formiddagen i forbindelse med, at faren gør udfald mod politiet. Det er for at forsvare betjentene.

Bliver der trukket pistoler?

- Der bliver vist en pistol. Fordi der bliver kastet genstande. Det er for at beskytte politiet, siger James Keiwe.

Faren og moren blev lørdag fremstillet i grundlovsforhør. Faren blev fængslet i 26 dage, mens moren blev løsladt.

1 af 2 Familiedramaet på Lygtemagerstien på Amager udspillede sig fra fredag formiddag til lørdag morgen kl 04. Foto: Kenneth Meyer
2 af 2 Ole Christiansen hjalp politiet under forhandlingerne med forældrene - men han retter samtidig en skarp kritik mod indsatsen. Privatfoto

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere