Efterskoler skærper sikkerhed efter ulykke

Ulykken på Præstø Fjord i 2011 var et chok for landets efterskoler. Forstander vil frikendes ved landsretten

På skiferien må ingen køre off-piste, og på kanoturen skal læreren kontrollere, at alle er ordentligt klædt på og bærer en godkendt sikkerhedsvest.

Den alvorlige ulykke for snart tre år siden på Præstø Fjord, hvor 13 elever og to lærere faldt i det iskolde vand, har fået efterskolerne til at præcisere sikkerhedsreglerne.

- Ulykken og den efterfølgende retssag har givet os stof til eftertanke og haft stor betydning for, hvad der foregår på skolerne i dag, siger Rud Nielsen, forstander på Hjemly Fri- og Idrætsefterskole på Midtfyn og formand for Frie Skolers Ledere.

Eksempelvis mødtes han for nylig med en række andre efterskoler for at diskutere reglerne for vinterens skiferier. 'Ingen elever må presses til at rykke op på et bedre hold, og ingen skal køre ned ad pister, som de er utrygge ved', lyder det blandt andet.

- Tidligere lå det mere underforstået, at man ikke gjorde den slags, men nu er der ikke noget at tage fejl af, fordi vi har det på skrift, siger Rud Nielsen.

På Lundby Efterskole fremgik det ikke skriftligt, at eleverne ikke måtte sejle i dragebåd om vinteren.

Og netop det lagde Retten i Nykøbing Falster vægt på, da den i begyndelsen af året kendte skolen og forstander Truels Truelsen skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af lov om sikkerhed til søs.

60 dages betinget fængsel lød dommen til forstanderen, selv om han ikke var på skolen den skæbnesvangre dag, og selv om han, ifølge sin egen forklaring, mundtligt havde aftalt med lærerne, at der ikke måtte sejles om vinteren.

De omstændigheder fik ham til at anke dommen til Østre Landsret, hvor den behandles fra mandag.

- Det er første gang, at en leder er anklaget for en ulykke, som han ikke selv var involveret i. Derfor er det vigtigt at få præciseret, om det er sådan, at man døgnet rundt 365 dage om året er ansvarlig, selv om man ikke er til stede, siger formand Rud Nielsen.

Den skæbnesvangre sejlads på Præstø Fjord

* Fredag den 11. februar 2011 omkring klokken 11.30 kæntrede en af Lundby Efterskoles fladbundede dragebåde - en stor kano - i Præstø Fjord cirka 1,7 kilometer fra Præstø Havn

* I alt 13 elever og to lærere fra Lundby Efterskole var om bord

* Det lykkedes syv elever og en 33-årig kvindelig lærer at kæmpe sig i land ved egen kraft

* Klokken 15.20 var 14 af de 15 forulykkede reddet i land og ved at blive overført til forskellige sygehuse. Den 44-årige lærer Michael Jørgensen var på det tidspunkt fortsat ikke fundet

* Syv af eleverne fik hjertestop i vandet og var stærkt nedkølede, da de blev reddet

* Seks elever blev udskrevet i dagene og ugerne efter ulykken, mens de resterende syv blev overført til Hammel Neurocenter i Østjylland, hvor de påbegyndte langvarige genoptræningsforløb

* Den savnede lærers lig blev fundet i Præstø Fjord i april 2011

* Den 1. februar 2013 blev Lundby Efterskole og forstander Truels Truelsen kendt skyldig i uagtsom legemsbeskadigelse og overtrædelse af lov om sikkerhed til søs. Begge blev frikendt for uagtsomt manddrab

* Truels Truelsen har anket sagen til Østre Landsret, som behandler den fra mandag den 4. november

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere