Bandefolk tiltalt - gemte våben på kirkegård

Anklagemyndigheden vil have bandefolk dømt i sag om såkaldte puljevåben

Sagen mod de 13 bandefolk kører ved Retten i Glostrup.(Arkivfoto: Jens Dresling)
Sagen mod de 13 bandefolk kører ved Retten i Glostrup.(Arkivfoto: Jens Dresling)

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): 13 bandefigurer med tilknytning til grupperingen Brothas står i fællesskab tiltalt for at have været i besiddelse af en taske med tre våben - en såkaldt pumpgun og to oversavede, dobbeltløbede haglgeværer samt 19 haglpatroner d. 16. april i fjor på Gladsaxe Kirkegård nord for København .

Retssagen mod de 13 skal efter planen slutte i dag. Og foreløbigt ser det ud til, at det bliver en lang retsdag.

Fredag nåede anklageren og forsvaret for seks af de tiltalte deres procedure.

Se også: Ny gruppesag om våben: 13 mænd er tiltalt

Ni af de tiltalte er anholdt i området ved kirkegården umiddelbart efter, at politiet ankom til stedet. Tre er anholdt lidt senere samme aften, mens den sidste blev anholdt godt to måneder senere.

Nægter våbentaske
Alle nægter de kendskab til våbentasken.

Politiet har ikke fundet dna eller fingeraftryk på hverken våben eller taske, hvorfor det ikke har været muligt at knytte våbenfundet direkte til en eller flere af de tiltalte.

Se også: Bandefolk fortsat bag tremmer trods manglende dna

Og blandt andet på den baggrund mener forsvarerne i fællesskab ikke, at det er bevis for, at gruppens medlemmer kan linkes til tasken.

Bestrider ikke våbentaske
Ingen af forsvarerne bestrider, at gruppens medlemmer har været i området det pågældende tidspunkt - ligesom de heller ikke bestrider, at 'nogen' har noget med våbentasken at gøre. Det kan bare ikke bevises, at det er en eller flere af de 13.

- Kan det virkeligt være rigtigt, at man ikke skal have konkret bevis for dom? Er det ulovligt at være på en kirkegård. Er det ulovligt at holde møde på en kirkegård? Der er ingen signalementer. Der er intet, sagde forsvarer Jane Ranum under sin procedure.

- Der er en gruppe mennesker derude. 15-20 personer. Et vidne ser tre personer gå med våbentasken. Det er ikke lykkedes politiet at lokalisere de tre, der har gået med tasken. Man kan ikke bare konkludere, at det så er de tiltalte, der har noget med tasken at gøre. Det er afgørende for, at anklagemyndigeden ikke kan føre direkte bevis i sagen, uddybede advokat Michael Juul Eriksen, der er forsvarer for fem af de tiltalte.

Se også: Dømt for bandeskud - løsladt tre uger senere

- For at sætte scenen, er det nødvendigt, at forstå den generelle situation det pågældende tidspunkt. Der var en bandekonflikt mellem to grupperinger, VHK og LTF, hvor Brothas forsøgte at holde sig fri – de havde nemlig deres at slås med. De lå nemlig i krig med Bandidos. Derfor var våben nødvendige, lød det fra anklager, Christian Schrøder.

- Ud på eftermiddagen har de travlt. Det er tydeligt, at gruppen skal samles. Det skal i første omgang ske i Thorsgade (på Nørrebro, red), hvor Brothas hænger ud, uddybede han.

- Der er mange telefonsamtaler. Der skal ske noget. Det handler ikke om, at de skal ud og ryge en joint. Teleoplysninger taler deres eget tydelige sprog.

Se også: Knivstukket forrige søndag - fængslet for skydevåben i dag

- Her kan man se, hvordan telefonen bevæger sig. Fra Nørrebro ud til kirkegården. En samtale, der sender gruppen ud til kirkegården. Så sker der noget på Nørrebro, der gør, at de kører derhen. Så vender de tilbage.

Forklaringer stritter
Under sagen har anklageren dokumenteret flere af de tiltaltes forklaringer til politiet. Flere ville ikke udtale sig. En forklarede, at han var der, fordi han skulle bede en bøn for sin afdøde mor. Andre har forklaret, at de var ved kirkegården for at ryge en joint.

- Deres forklaringer stritter i alle retninger. Vi må se på, hvem de tiltalte er. De 13 personer kender hinanden ganske godt. De færdes sammen og går sammen. De er fra banden Brothas, lød det i anklagerens procedure.

- Det er folk, der går i skud- og stiksikre veste og bærer knive og macheter i det offentlige rum. Flere er dømt for våben. Vi ved fra aflytningen af en af de tiltalte, at han omtaler de anholdte som 'sit hold.'

Anklageren kræver op til fire års fængsel med påstand om udvisning for flere af de tiltalte, der ikke er danske statsborgere.

1 af 2 Den maskerede mand i midten er blandt de tretten tiltalte.(Arkivfoto: Linda Johansen)
2 af 2 Sagen mod de 13 bandefolk kører ved Retten i Glostrup.(Arkivfoto: Jens Dresling)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere