Vidner i våbensag: - Vi undrede os over bandefolk

Tilfældige forbipasserende bemærkede bandefigurer ved kirkegård - her fandt politiet taske med våben

Det er her ved Retten i glostrup, at sagen mod bandemedlemmerne kører.(Arkivfoto: Jens Dresling)
Det er her ved Retten i glostrup, at sagen mod bandemedlemmerne kører.(Arkivfoto: Jens Dresling)

RETTEN I GLOSTRUP (Ekstra Bladet): En politimand, der netop havde fået fri, og nervøse beboere i lokalområdet var en del af den kæde af tilfældigheder, der gjorde politiet opmærksomme på, at en gruppe figurer med tilknytning til grupperingen Brothas om aftenen 16. april befandt sig i området ved Gladsaxe Kirkekgård.

Ganske tæt på kirkegården gemt væk under en container bag et Netto-supermarked fandt politiet en armygrøn taske med tre oversavede haglgeværer samt noget ammunition.

På anklagebænken i lokale 404 ved Retten i Glostrup sidder 12 mænd med tilknytning til Brothas. I den modsatte ende af lokalet sidder yderligere en tiltalt. Han var tidligere kernefigur i grupperingen, men er ikke længere del af bandefælleskabet.

Stort politiopbud
Godt 40-50 politifolk iført skudsikre veste overvåger retssagen og dens tiltalte - både indenfor i lokalet samt rundt om retsbygningen.

Og ikke uden grund. Allerede på sagens førstedag kom det til tumulter. Dels troppede 10-15 formummede bandemedlemmer op foran retsbygningen - og dels kom det til en kort fysisk konfrontation mellem flere af de tiltalte og den nu udtrådte bandefigur.

Se også: Bandefolk tiltalt - gemte våben på kirkegård

Anklageren, Christian Schrøder, kræver gruppen dømt i fællesskab for våbentasken, mens forsvarerne kræver alle frikendt.

Tidligere i sagen har vidner forklaret sig. Her var der tale om både politifolk samt beboere i området. På daværende tidspunkt var der gang i flere bandekonflikter i det storkøbenhavnske område, og derfor var både politifolk og almindelige borgere på vagt.

Våbentasken bar tegn på for ganske nyligt at være gravet op. Der var jord og grusrester på den. Kort forinden havde et vidne set tre mistænkelige personer, der ikke efterfølgende kunne identificeres, gå med tasken langs med kirkegårdsmuren.

Spottet af politimand
Et andet vidne - en politimand, der netop havde fået fri - kom tilfældigt kørende i området, da han spottede en gruppe bandemedlemmer. En anden betjent, der var i området, spottede ligeledes bandemedlemmer.

Et ældre vidne, der bor i området, kontaktede politiet, fordi der på en p-plads holdt en bil med mistænkelige personer.

- Jeg havde kort tid før fået stjålet en cykel. Derfor var jeg mistænksom, forklarede vidnet.

Et fjerde vidne kontaktede politiet, da han havde set to personer gå ind på kirkegården bevæbnet med en spade.

Ni af de tiltalte blev anholdt på en p-plads ved kirkegården. Tre andre blev anholdt senere på aftenen. Den sidste - nr 13 - blev anholdt godt to måneder senere. Ham havde politiet efterforsket mod i forbindelse med en anden skudsag. Det er kommet frem under retssagen.

I sagen har politiet ingen direkte kriminaltekniske spor. Hverken på tasken eller våben var der dna eller fingeraftryk.

- For at forstå sagen er det nødevendigt at se på det overordnede billede, har anklageren forklaret under sin procedure.

Her redegjorde han for, at bandemedlemmerne skulle samles.

- Det er tydeligt, der skulle ske noget. At gruppen samlet tog til området ved kirkegården, sagde anklageren.

Ingen direkte spor
Også de tiltaltes forklaringer til politiet, efter at de blev anholdt, modsiger hinanden. Samtidig er der billedet omkring teleoplysninger og telefonaflytninger.

Ingen nævner direkte våbentasken. Men til gengæld nævnes det i en telefonsamtale, at noget skulle ske, og at det var bedst om aftenen.

Aller forsvarere erkender, at 'nogen' har haft med våbentasken at gøre. Men alle kræver frifindelse i og med politiet ikke kan låse tasken til en eller flere af de tiltalte.

1 af 2 Manden i midten er blandt de tiltalte i sagen om våbentasken fra Gladsaxe Kirkegård.(Arkivfoto: Linda Johansen)
2 af 2 Det er her ved Retten i glostrup, at sagen mod bandemedlemmerne kører.(Arkivfoto: Jens Dresling)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere