På flugt: Burka-manden og den hvide enke

Frygtes at mødes i Østafrika: Begge har forbindelse den somaliske terror-gruppe al-Shabaad og en nu død topmand fra al-Qaida

Mohammed Ahmed Mohamed var underkastet en særlig form for terror-overvågning, men undslap alligevel. (Foto: AP/Metropolitan Police)
Mohammed Ahmed Mohamed var underkastet en særlig form for terror-overvågning, men undslap alligevel. (Foto: AP/Metropolitan Police)

I sidste uge ydmygede Mohammed Ahmed Mohamed det britiske politi, da han som terror-mistænkt flygtede fra døgn-overvågning - skjult under en burka, som han havde iført sig i en moské i London.

Se også: Her flygter terror-mistænkt i burka

Nogle trak på smilebåndet, men viser det sig ifølge Daily Mirror, at den forsvundne 27-årige har forbindelse til absolutte topkredse indenfor den somaliske terrorgruppe al-Shabaab, herunder den såkaldte hvide enke, Samantha Lewthwaite, som er verdens mest eftersøgte kvinde.

Manden var selvmordsbomber
Lewthwaite er britisk konvertit og var gift med Germaine Lindsay, en af selvmordsbomberne fra massemordet i undergrundbanen og dobbeltdækkerbusser i London i juli 2005.

Først i teenageårene stiftede Den Hvide Enke, der kan være hjernen bag angrebet i Nairobi, kendskab med islam. (Foto: Polfoto/All Over) Tæt på Her er Den Hvide Enkes forvandling

Siden afsløringen af terrorplaner mod turistmål i Mombasa, Kenya, i december 2011, menes den hvide enke at have skjult sig forskellige steder i Afrika.

I presserapporter er hun forbundet til planlægningen af den blodige massakre i Westgate-butikscentret i Nairobi i september i år, hvor 67 mennesker mistede livet.

Se også: Englands 'hvide enke' mistænkes i Nairobi-terror

Også Mohammed Ahmed Mohamed frygtes nu at være på vej til Østafrika for at slutte sig til al-Qaida og al-Shabaads morderiske aktiviteter.

I en nu offentliggjort retskendelse forbindes han til to topfolk fra Al-Qaida, Saleh Nabhan og Harun Fazul, der formodes at have trænet britiske terrorister i udlandet.

Overvældende beviser
I papirerne fra den britiske dommer Justice Jones omtales Mohammed Ahmed Mohamed blot som 'CC'. Beviserne for, at han udgør en sikkerhedsrisiko kaldes 'overvældende' ifølge Daily Mirror.

- Sikkerhedstjenesten vurderer, at 'CC' er forbundet til at gruppe af britiske statsborgere, som modtog terror-træning af al-Qaida-medlemmerne Saleh Nabhan og Harun Fazul i Somalia i 2006.

- Det formodes, at gruppen vendte tilbage til Storbritannien sent i 2006 eller tidligt i 2007 og udviklede sig til et veletableret og produktivt ekstremistisk netværk, der aktivt støtter ligesindede i Østafrika, skriver den britiske dommer.

Rejste ind i Somalia
Også den hvide enke havde forbindelse til Saleh Nabhan, som menes at have trænet hende som terrorist.

I 2008 rejste hun i bus med Al-Qaida-manden fra Kenya til Somalia. Året efter blev han dræbt ved et amerikansk angreb på en al-Shabaab-lejr.

Se også: Al-Qaeda-leder dræbt i Somalia

Saleh Nabhan menes at have været en af bagmændene bag de blodige al-Qaida-angreb på amerikanske ambassader i Østafrika i 1998 samt terror i Mombasa, Kenya, i 2002.

Smed fodlænken
Op til sin flugt sidste fredag skulle Mohammed Ahmed Mohamed hver dag melde sig til kontrol på en politistation i London og måtte ikke forlade sin bopæl om natten.

Den terror-mistænkte var også tvunget til at bære en elektronisk fodlænke, som han nu formentlig har skilt sig af med.

1 af 5 Efter fem timers ophold i en moské i Acton, London, sniger den 27-årige brite af somalisk afstamning sig her ud iført burka. (Foto: AP/Metropolitan Police)
2 af 5 Terroristen Saleh Nabhan ses her stående yderst til højre under en retssag i Kenya i januar 2004. Han forbindes med både burka-flygtningen og den hvide enke. (Foto: AP/Khalil Senosi)
3 af 5 i 2009 indhentede skæbnen den kenyanske al-Qaida-mand Saleh Nabhan. Han blev dræbt under et amerikansk angreb på en militslejr i nabolandet Somalia. (Foto: AP/Kenyan Police)
4 af 5 Interpols efterlysningsbillede af Samantha Lewthwaite, den hvide enke - verdens mest eftersøgte kvinde. (Foto: AP/Interpol)
5 af 5 Mohammed Ahmed Mohamed var underkastet en særlig form for terror-overvågning, men undslap alligevel. (Foto: AP/Metropolitan Police)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere