Rwander kan udleveres i sag om folkedrab

51-årig rwander kan udleveres til hjemlandet i sag om folkedrab fra 1994, lyder afgørelse i Højesteret

Dommerne i Højesteret har onsdag bestemt, at en 51-årig mand kan udleveres til Rwanda, hvor han er tiltalt for blandt andet folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Det lykkedes derfor ikke den tidligere skoleinspektør og hans advokat, Bjørn Elmquist, at overtale dommerne til at underkende Justitsministeriets afgørelse om, at den 51-årige skal udleveres til Rwanda, hvor han er tiltalt for at have deltaget i folkedrabet i 1994.

Den 51-årige, der har boet med sin familie på Midtsjælland, blev anholdt i december 2010 og blev derefter varetægtsfængslet.

Danske efterforskere og anklagere har flere gange været i Rwanda for at indsamle beviser mod manden. Det endte med, at der blev rejst tiltale i Danmark om, at han skal have deltaget i drabene på en stor gruppe mennesker i april og maj 1994.

Men myndighederne i Rwanda tabte tålmodigheden med Danmark og begærede ham udleveret.

I Rwanda er den 51-årige tiltalt for folkedrab, meddelagtighed i at begå folkedrab og sammensværgelse om at begå folkedrab. Han er også tiltalt for drab som forbrydelse mod menneskeheden og for udryddelse - som forbrydelse mod menneskeheden.

Justitsministeriet sagde ja, og afgørelsen er blevet godkendt først af Retten i Roskilde og derefter af Østre Landsret.

Men nu har en domstol altså for tredje gang studeret sagen, og afgørelsen om den lovlige udlevering er derfor endegyldig i det danske retssystem.

Højesteret har tidligere fastslået, at folkedrabs strafbarhed har universel gyldighed.

Samtidig har Norge tidligere udleveret en person til strafforfølgning i Rwanda, og der er ikke tegn på tortur eller lignende efter udleveringen.

Den 51-årige vil ifølge Rwandas myndigheder blive anbragt i en særlig afdeling

i Mpanga-fængslet og eventuelt midlertidigt overført til en særlig afdeling i Kigali Centralfængsel i forbindelse med retssagen.

- Det må videre lægges til grund, at han også skal afsone en eventuel straf i Mpanga-fængslet. De nævnte fængsler må antages at leve op til internationalt anerkendte standarder, skriver Højesteret i kendelsen.

Dødsstraffen blev afskaffet i Rwanda i 2007, og i 2008 blev det heller ikke længere muligt at idømme fængsel på livstid på særlige vilkår, der blandt andet indebar, at den dømte skulle undergives livsvarig isolationsfængsling.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere