Truet til påsat brand i højrefløjs klubhus

To indvandrere er blevet tiltalt for at true ung dansker til at brænde klubhus af, som var samlingssted for nationalister


Vis stort kortKlubhuset 'Right Wings' blev stukket i brand på Nørre Allé 106 i Kalundborg.

Et klubhus for kampsportsklubben 'Right Wings' i Kalundborg, der var samlingssted for højreradikale unge danskere, blev stukket i brand den 19. april af en 23-årig dansker. Men han blev truet af to unge indvandrere til at brænde klubhuset af, mener anklagemynigheden hos Midt- og Vestsjællands politi.

I næste uge stilles indvandrerne, 24 og 25, for retten i Holbæk, tiltalt for at have truet den 23-årige til at sætte ild på klubhuset Nørre Allé 106 med benzin. Dagen før, den 18. april, havde han to gange forsøgt at brænde klubhuset ned, men begge gange gik ilden ud af sig selv.

De to unge er tiltalt for ulovlig tvang og brandstiftelse. Den 23-årige blev truet, hevet ind i en bil og instrueret i at købe benzin og derefter brænde klubhuset af, lyder anklageskriftet. De tiltalte nægter sig skyldige.

Ifølge tiltalen frygtede den 23-årige repressalier, hvis han ikke fulgte de to tiltaltes instrukser om at brænde 'Right Wings' af.

Var det hævn ?
Motivet til branden menes at være hævn for, at en kulturel forening for indvandrere i Bredgade, Kalundborg, dagen før var udsat for hærværk med graffiti og klistermærker med beskeder som 'Rejs hjem' og 'Start hjemsendelsen'. Også butikker ejet af indvandrere i kalundborg fik racistiske hilsner.

Den 23-årige dansker formodes at have haft gæld til de to indvandrere, som ifølge tiltalen truede og instruerede ham i at brænde 'Right Wings' klubhus af.

Den 23-årige er to gange blevet dømt for den påsatte brand og forsøgene på brandstiftelsen dagen før.

Den 8. maj fik han seks måneders fængsel, heraf tre måneder betinget, ved en straksdom, hvor han tilstod at have indkøbt benzin og overdraget den til ukendte personer, men han nægtede brandstiftelsen.

Fingeraftryk på flaske
Politiet kunne dengang ikke knytte ham til de to forsøg på brandstiftelse dagen før branden, men det lykkedes, da den 23-åriges fingeraftryk blev fundet på en sodavandsflaske, der havde indholdt benzin, og som var brugt de to gange, hvor ilden gik ud.

Efter fundet af fingeraftrykket tilstod den 23-årige også forsøgene på brandstiftelse og den 7. august blev han idømt et års fængsel for de to forsøg, så hans samlede straf kom op på et år og tre måneders fængsel.

Efter den tilspidsede situation, hvor politiet frygtede flere konfrontationer mellem højreradikale unge og unge af anden etnisk herkomst, skærpede politiet patruljering, efterforskning og kontakt til nøglepersoner i de to grupperinger. Politiet oplyste herefter, at en 'eskalering blev forhindret'.

De to dengang 24-årige, der nu er tiltalt som bagmænd til brandstiftelsen mod 'Right Wings', blev varetægtsfængslet i juni. Først blev den ene anholdt og fængslet, hvorefter den anden meldte sig selv.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere