Direktør: Stein Bagger var min sekretær

Den dømte storsvindler Stein Baggers medtiltalte blev afhørt i timevis fredag i Københavns Byret

Humøret så ud til at være højt hos Stein Bagger, der var tavs på vej ind i Københavns Byret. (Foto: Jan Unger)
Humøret så ud til at være højt hos Stein Bagger, der var tavs på vej ind i Københavns Byret. (Foto: Jan Unger)

Stein Bagger var under dæknavnet Steen Bech ansat som studiemedhjælper i virksomheden Dansk Selfstorage.dk, men fungerede reelt som direktør for firmaet fra efteråret 2011 til slutningen af 2012.

Det sker, selvom han siden 2009 har siddet fængsel med en dom på syv års fængsel for svindel med 800 millioner kroner, og har fået frakendt sin ret til både at stifte og fungere som direktør i firmaer.

Det mener Statsadvokaturen for særlig Økonomisk Kriminalitet - i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet - som derfor har slæbt Stein Bagger i retten i dag, hvor han er tiltalt for at overtræde forbuddet.

Samtidig er han tiltalt for underslæb i firmaet Dansk Selfstorage.dk.

Stråmand
Den 52-årige direktør i firmaet Dansk Selfstorage.dk René Andersen, der ifølge Bagmandspolitiet har fungeret som Stein Baggers stråmand, blev bombarderet med spørgsmål i timevis i Københavns Byret fredag.

Malene Rysgaard, der er anklager for Bagmandspolitiet, spurgte blandt andet ind til, hvorfor Stein Bagger, som studentermedhjælper i firmaet, udarbejdede, godkendte og kontrollerede selskabets budgetter.

- Det er klart, han stod for nogle af de opgaver, som han er i praktik i. Han var ikke projektleder, han var praktikant. Men det er klart, at i en dagligdag, så bruger jeg ham til det, han er god til. Det er jo ikke for hans blå øjnes skyld. Jeg kunne lige så godt have haft en sekretær til at lave det her, sagde René Andersen.

Se også: Storsmilende storsvindler i retten - igen

Anklageren spurgte også ind til, hvorfor Stein Bagger i en mail forfattede, hvad direktør René Andersen skulle skrive til firmaets bankrådgiver.

- Du bør sende denne mail og disse dokumenter til basisbank, havde Stein Bagger ifølge anklageren skrevet til firmaets direktør.

Forklaring fra direktør René Andersen lød, at han var ude og køre i marken og lavede praktiske ting.

- I det her tilfælde var han sekretær for mig. Han skrev det, og når jeg så kom hjem skulle jeg bare trykke på en knap, og så var det overstået. Det er ganske lavpraktisk, forklarede René Andersen.

I baggrunden sad Stein Bagger og lyttede med, mens han lejlighedsvis smilede, rynkede panden, kiggede ud af vinduet og skriblede noter på en A4-blok.

Bekymret over Stein
René Andersen forklarede, at han godkendte al regnskab, og at det var ham, som lavede budget. Men ifølge anklager Malene Rysgaard viser data bag dokumenterne, at budgetterne er oprettet af Steen Bech alias Stein Bagger.

- Det var Stein, der sad og skrev det ind på computeren, forklarede Andersen.

- Stein stod for indsamling af materiale til revisoren til årsregnskabet. Jeg brugte ham som sparringspartner og rådgiver, men det var mig, der tog beslutningerne, sagde han.

- Jeg brugte Stein meget som aflastning. Og når jeg havde problematikker, jeg skulle have løst, så sad Stein ved computeren, for jeg kan ikke sidde ved computeren særlig længe ad gangen, forklarer René Andersen, der lige nu sidder med smerter efter en operation i sidste uge i forbindelse med rygproblemer.

På papiret havde Dansk Selfstorage.dk René Andersen som direktør, som ligeledes er tiltalt for underslæb, og han var i begyndelsen en smule bekymret over Stein Baggers ansættelse.

- Jeg var mest bekymret på grund af omtalen i pressen, men han var jo blevet dømt, forklarede René Andersen.

Mails er beviser
Stein Bagger havde afsonet tre og et halvt år af sin syv år lange straf for milliardbedrageri i firmaet IT Factory, som han var direktør for, da Børsen i september 2012 afslørede, at Bagger under dæknavnet Steen Bech havde forsøgt at genetablere sig i erhvervslivet sammen med to af sine gamle venner.

Det var henholdsvis René Andersen og hans tidligere partner Royne Carlsson. Royne Carlsson medvirkede i øvrigt til svindel med fakturaer over for Amagerbanken for ni år siden.

Det skete ifølge Bagmandspolitiet, mens han læste en HD-uddannelse på Copenhagen Business School og i den forbindelse begyndte at arbejde som studentermedhjælper hos Dansk Selfstorage.dk. En foranstaltning, som Kriminalforsorgen godkendte.

Bagmandspolitiet beslaglagde i 2012 den computer, som Stein Bagger skulle skrive sit speciale på under sin HD-uddannelse på Copenhagen Business School. På computeren fandt de mailkorrespondancer, som ifølge Bagmandspolitiet beviser, at Stein Bagger har overtrådt sit forud mod at fungere som chef.

Stein Bagger nægter sig skyldig i alle anklager.

1 af 2 Humøret så ud til at være højt hos Stein Bagger, der var tavs på vej ind i Københavns Byret. (Foto: Jan Unger)
2 af 2 Humøret så ud til at være højt hos Stein Bagger, der var tavs på vej ind i Københavns Byret. (Foto: Jan Unger)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere