Han fik også benene kørt af: I starten er alt kaos

Den tidligere elitehåndboldspillere René Nielsen mistede begge ben i en togulykke for 22 år siden. Han nægtede at give op og kæmpede sig tilbage til idrætsscenen. 'Lav en plan og kæmp for det', er hans bedste råd til den teenager, der søndag morgen blev ramt af et tog

- Jeg kan godt stadig - selv nu - tænke ' nå ja, du har jo ingen ben', hvis jeg skal et eller andet. Men som udgangspunkt er det ikke noget, jeg tænker over i hverdagen, siger René Nielsen. (Foto: Kim Agersten)
- Jeg kan godt stadig - selv nu - tænke ' nå ja, du har jo ingen ben', hvis jeg skal et eller andet. Men som udgangspunkt er det ikke noget, jeg tænker over i hverdagen, siger René Nielsen. (Foto: Kim Agersten)

Den 16-årige dreng, der søndag morgen mistede begge ben i en togulykke skal indstille sig på en helt ny virkelighed. Men på trods af de uundgåelige frustrationer, tvivl og tårer, der venter, kan det godt lade sig gøre at komme videre.

Se også: 16-årig mister begge ben i togulykke

– I starten er alt kaos og sort, fordi han ikke kan træde tilbage i sit gamle liv. Men med de rigtige mennesker omkring sig og den rigtige genoptræning, så skal han nok klare den. Selv om der selvfølgelig er der lidt lang vej endnu, siger René Nielsen, 46 år.

Endte på banelegeme
René ved, hvad han taler om. Natten til 21. april 1991 var han ude for en nærmest identisk ulykke, da den dengang 24-årige elitehåndboldspiller var på vej hjem fra klubbens sæsonafslutning i Ringsted kort før midnat. Han var så godt som ædru, da han fra togstationen ringede til kæresten i Roskilde og sagde, han ville være hjemme om tre kvarter. Tre og en halv time senere blev han fundet bevidstløs på et banelegeme med begge ben kørt af. Ingen – heller ikke ham selv – ved, hvordan og hvorfor René endte på sporet, men da han vågnede på Rigshospitalet fire dage senere var størstedelen af begge ben amputeret.

Se også: Tog kørte benene af 16-årig: Han er uden for livfare

De første mange uger var benene skærmet af, så René ikke kunne se stumperne. Lægerne frygtede, at han ville gå i chok ved synet.

– Da de endelig mente, at jeg var klar, blev der kørt et stort spejl ind for enden af sengen. I det øjeblik var spejlet fjenden, for egentlig ville jeg ikke se det ...Da jeg så kiggede ned, tænkte jeg ’hold kæft, de ligner to lørdagskyllinger’.

Vandt OL-medaljer
På det tidspunkt var den 24-årige sportsmand allerede fast besluttet på at kæmpe sig tilbage til idrætsscenen. Og to år efter vandt han verdensmesterskabet i slalom på vandski for handicappede. I både 2000 og 2004 kæmpede han sig til medaljer ved de Paraolympiske Lege i blandt andet spydkast og kuglestød, og han har flere gange gennemført triatlon.

– Jeg har altid levet et liv, hvor jeg har koncentreret mig om det, jeg har, i stedet for det, jeg ikke har, og det hjalp mig dengang. Det første jeg sagde til lægen og til pressen var, at jeg skulle til OL. Jeg var fast besluttet, og det blev mit mål, siger René Nielsen, som har coachet flere danskere og soldater, der har mistet benene, og som også gerne stiller sig til rådighed for den 16-årige nordjyde.

– Hvis han har behov for at snakke, så stiller jeg gerne op. Det har jeg jo nærmest en forpligtigelse til.

Pas på med at blive bitter
– I starten er der hele tiden frustrationer, fordi man står over for ting, man før har taget for givet, og nu skal gøre på en ny måde – hvordan kommer man for eksempel på toilettet? Handler? Kører bil. Nogen tager det som en udfordring og kommer rimelig hurtigt videre. Men andre bliver bitre og indadvendte, fordi det hele føles for besværligt. Og så kan man komme til at græde et kæmpe stort hul for sig selv.

– Det kan man undgå ved at snakke med en, som ved noget om det. Og her mener jeg ikke en psykolog, kæreste eller mor. Det bliver for følelsesmæssigt eller professionelt. Han skal finde nogen, som ved præcis, hvad han tænker, føler og er i tvivl om.

– Det vigtigste er, at han holder fast i sine drømme, og siger til sig selv, at han godt kan. Det viser mennesket hver evig eneste dag. Han skal bare kæmpe for det.

1 af 2 René Nielsen, da han som 33-årig deltog i triatlon i Herning som Danmarks første kørestolsbruger nogensinde: 1500 meter svømning, 40 kilometer og 10 kilometer 'løb'. (Foto: Viggo Landau)
2 af 2 - Jeg kan godt stadig - selv nu - tænke ' nå ja, du har jo ingen ben', hvis jeg skal et eller andet. Men som udgangspunkt er det ikke noget, jeg tænker over i hverdagen, siger René Nielsen. (Foto: Kim Agersten)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere