63-årigt fransk gidsel flygtede fra ulåst celle

Fransk ingeniør flygtede angiveligt fra islamistiske gidseltagere i Nigeria, da de var optaget af bøn

En fransk ingeniør, der blev taget som gidsel i Nigeria i december sidste år af militante islamister, er kommet til Frankrig efter en dramatisk flugt, der vækker mindelser om en aktion-thriller.

Et fly med den 63-årig Francis Collomp landede mandag i en militær lufthavn i Paris. Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, var med om bord i flyet, efter at han havde hentet sin landsmand i Afrika. De blev modtaget af premierminister Jean-Marc Ayrault.

Collomp, som tabte omkring 40 kilo i sit fangenskab, blev bragt til et hospital, hvor han skal gennemgå en rækkes undersøgelser. Han skal samtidig orientere repræsentanter for den franske efterretningstjeneste, Dgse, om forløbet af sit fangenskab og sin flugt.

Præsident François Hollande sammenligner Collomps flugt med en "eventyrhistorie", og han erklærer sig stolt af sin landsmands "usædvanlige mod."

Collomp blev taget som gidsel af militante islamister den 19. december 2012 i det nordlige Nigeria. Han blev taget til fange af 30 bevæbnede mænd, som angreb det franske firma Vergnet, hvor han arbejdede i provinsen Katsina i det nordlige Nigeria.

To livvagter og en tilfældig forbipasserende blev dræbt under angrebet.-

Den islamistiske gruppe Ansaru, de har forbindelse til gruppen Boko Haram, står bag bortførelsen.

De nøjagtige omstændigheder omkring franskmanden flugt er ikke offentliggjort, men ifølge franske medierapporter undslap hans sine fangevogtere, da de var fordybet i bøn i byen Zaria lørdag.

- De beder altid i 15 minutter, og han undslap, da de ikke havde lukket døren til hans celle, siger en lokal politichef i Nigeria, Femi Adenaike Adeleye.

Der er dog også rapporter om, at Collomp benyttede en chance i forbindelse med en militær øvelser til at undslippe gidseltagerne.

Da han var ude af sin celle, stoppede han en motorcykeltaxa og blev kørt til den nærmest politistation.

Collomp's hustru, Anne-Marie, siger, at hun ikke kan genkende sin mand.

- Han er udmagret, træt, men meget lykkelig, siger hun.

Præsident Hollande har understreget, at euforien over Collomps flugt ikke får ham til at glemme, at der fortsat sidder syv landsmænd i Syrien, Mali og Nigeria.

- Vi vil arbejde utrætteligt på at få dem befriet, siger han.

Fire franskmænd, der blev taget som gidsler af al-Qaeda i Niger i 2010, vendte for godt to uger siden hjem til Frankrig efter et tre år langt mareridt.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere