Eks-rocker dømt til Sikringen

28-årig tidligere rocker dømt til anbringelse på ubestemt tid på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland

Overfaldet skete i et besøgrum i Politigårdens Fængsel, hvor kvinden blev mishandlet gennem 45 minutter. (Foto: Thomas Sjørup)
Overfaldet skete i et besøgrum i Politigårdens Fængsel, hvor kvinden blev mishandlet gennem 45 minutter. (Foto: Thomas Sjørup)

Et groft sexoverfald på en besøgende eks-kæreste i Politigårdens Fængsel kostede i dag den 28-årige Ian Benedick Kirkeby, der er tidligere rockerhvalp i AK81, en dom til anbringelse i Sikringsafdelingen ved Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland.

Eks-kæresten blev i oktober 2012 tilbageholdt i næsten 45 minutter i et besøgsrum, hvor han mishandlede hende og tvang hende til seksuelle ydelser.

Se også: Eks-rocker tilstår sexoverfald i sikkerhedsfængsel

- Gennem de seneste 48 år er der kun afsagt 99 domme til anbringelse på Sikringsafdelingen. Det hører altså virkelig til sjældenhederne, og jeg er derfor meget tilfreds med resultatet, siger anklagerfuldmægtig Mette Maria Lorentzen fra Advokatur City, Københavns Politi.

Under retssagen blev Retslægerådets mentalerklæring af den dømte læst op. Heraf fremgår det, at Ian Kirkeby er erklæret sindssyg - og retten vurderede, at han også havde været det på tidspunktet for overfaldet.

Ved gårsdagens retsmøde forklarede Kirkeby, hvordan han havde svært ved at skelne forskel på fantasi og virkelighed, ligesom han også fortalte, hvordan han jævnligt anskuede verden som var 'det en videofilm inde i hans hoved.'

Trods dommen og den klokkeklare mentalerklæring ryger han ikke direkte på den lukkede afdeling på Sikringen. Det sker først, når der er plads. I stedet anbringes han først på et sygeafsnit i et regulært fængsel.

Oralsex og grov vold
Ved dommen blev den 28-årige dømt skyldig i at have tvunget sin ekskæreste til oralsex to gange og at have forhindret hende i at komme ud fra besøgslokalet. Han blev også dømt for grov vold.

Hans tidligere straffe har også haft betydning for anklagemyndighedens påstand om anbringelse på Sikringen, oplyser Mette Maria Lorentzen.

Fordi den 28-årige er erklæret for sindssyg kan han ikke idømmes almindelig straf. Samtidig vurderes han som farlig.

Ifølge tiltalen skete overfaldet på ekskæresten den 26. oktober sidste år mellem kl. 14.45 og 15.35, hvor kvinden blev tildelt cirka 50 slag i hovedet med flad hånd, cirka 30 'knæspark' på kroppen, og tvunget til at tage tøjet af.

Han tog førergreb på kvinden, tildelte hende adskillige slag med knyttet hånd på kroppen, og trampede hende i ansigtet og på brystkassen, mens hun lå på gulvet.

Offeret pådrog sig et bøjet ribben, en sprængt trommehinde, flere sår og underhudsblødninger på kroppen, lårene, hænderne, hovedet samt i munden. Han forhindrede kvinden i at trykke på alarmtelefonen for at få hjælp.

Den 28-årige var også tiltalt for knivtrusler mod en fængselsbetjent i Vridsløselille Statsfængsel og for to overfald på fængselsbetjente i Vestre Fængsel med to dages mellemrum i januar.

Sikringsafdelingen ved Psykiatrihospitalet i Nykøbing Sjælland er en landsafdeling for de farligste psykotiske patienter i landet. Afdelingen har 30 pladser, der besættes af personer, som hverken det almindelige fængselsvæsen eller psykiatrien kan huse.

Sådan forklarede de sig
Iført rød hættetrøje med spraglet tryk samt bæltefiksering fulgte Ian Kirkeby sagen fra anklagebænken. Men under offerets forklaring kiggede han væk.

Med sin bistandsadvokat ved sin side forklarede sexofferet ved retsmødet i går om besøget.

- Han er min ekskæreste. Den dag besøgte jeg ham, fordi han skulle underskrive en fuldmagt, så foreningen Krim kunne gå ind i hans sag. For Kriminalforsorgen hjalp ham ikke.

- Der gik to minutter, fra jeg kom ind, så begyndte han at sige mærkelige ting.

- Hvilke ting? ville anklageren vide.

- Alt muligt med, at alle mulige havde voldtaget hans eks. Blandt andet hele Liverpools fodboldhold. Den slags.

Tvunget til oralsex
- Så slog han mig første gang. Han slog med flad hånd. Der rejste jeg mig for at gå, men det forhindrede han, lød kvindens forklaring.

I den efterfølgende time tvang han tøjet af kvinden, mens han slog og sparkede hende, ligesom han to gange tvang hende til at give ham oralsex.

- Jeg råbte på hjælp, men ingen kom, forklarede offeret.

Først sent lykkedes det hende at aktivere den interne alarm, der er installeret i besøgslokalet.

Offeret går stadig til psykolog i forsøget på at bearbejde overfaldet.

- Jeg har det af helvede til - det har jeg stadig, forklarede offeret, der var sygemeldt fra arbejde efter overfaldet ligesom hun måttet tage orlov fra en påbegyndt uddannelse.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere